Експерти  порівняли українські та російські вимоги мирного плану

Вимоги України щодо мирного плану обґрунтовані, у той час як вимоги Росії є порушенням міжнародного права, заявили аналітики Інституту вивчення війни.

У звіті зазначають, що Україна продовжує демонструвати свою готовність вести переговори з Росією на її власних умовах, а вимоги України щодо мирного врегулювання відповідають міжнародному праву – на противагу небажанню Росії брати участь у переговорах, які закінчуються нічим іншим, окрім вимоги повної капітуляції України.

Президент України Володимир Зеленський заявив 15 липня, що українські плани щодо другого мирного саміту мають бути готові до листопада 2024 року, і повторив, що на ньому має бути присутній представник Росії, пише Українська правда.

Зеленський зазначив, що в рамках підготовки Саміту миру Україна проведе зустріч у Катарі з питань енергетичної безпеки наприкінці липня або на початку серпня 2024 року, зустріч з питань свободи судноплавства в Туреччині в серпні 2024 року і зустріч з питань обміну військовополоненими та репатріації депортованих українських дітей у Канаді у вересні 2024 року – три питання, на яких була зосереджена увагу в комюніке першого ініційованого Україною Глобального саміту миру в Швейцарії в червні 2024 року.

Однак, вказують експерти, нещодавні заяви Кремля продовжують демонструвати, що Росія залишається непохитною щодо переговорів з Україною, а офіційні особи Кремля прямо заявили, що Росія не братиме участі у другому мирному саміті, оскільки його умови є неприйнятними з огляду на російські вимоги.

Українські офіційні особи підкреслили, що метою першого мирного саміту було сприяння досягненню миру, заснованого на міжнародному праві, в тому числі на законах, стороною яких є Російська Федерація.

Вимоги України щодо повного виведення військ РФ з території України передбачені міжнародним правом, а отже, вони є обґрунтованими. Однак вимоги Росії щодо повної капітуляції України та продовження російської окупації української землі є і будуть порушенням міжнародного права.

ISW також продовжує вважати, що вимоги Путіна про капітуляцію України дозволять російським військам та окупаційним адміністраціям продовжувати свої широкомасштабні та цілеспрямовані кампанії етнічних чисток в окупованій Україні, а повне відновлення територіальної цілісності України необхідне для звільнення українського народу від російської окупації.

“Прийняття будь-чого, окрім звільнення Україною свого народу, є непрямим схваленням незаконної окупації Росією понад п’яти мільйонів українців”, – зазначають аналітики.

Лисенко Катерина

Recent Posts

НАБУ перевіряє службові відрядження та доходи судді, яка відпочивала на Сицилії під час війни – джерела

Національне антикорупційне бюро розслідує факти фальсифікації розпоряджень про відрядження, незаконного збагачення та недекларування видатків головою…

1 хв. ago

Китай підвищить пенсійний вік вперше за 70 років

Китай, про можливу зустріч лідера якого, Сі Цзіньпіна, з президентом України Володимиром Зеленським повідомлялося раніше, ухвалив…

10 хв. ago

Лонг боб – трендова стрижка на середнє волосся, яка омолоджує та пасує майже всім жінкам

Стрижку лонг-боб, або подовжений боб можна впізнати по асиметричному зрізу, хоча однакова довжина по всьому периметру теж зустрічається, відкритій…

19 хв. ago

Жінка дізналася, що дитяча “одержимість” чоловіка може коштувати цілий статок

31-річна Маделін Брайс із Канзас-Сіті (штат Міссурі, США) не підозрювала, що її чоловік 29-річний Хуан…

27 хв. ago

“Творить дива”: експерт назвав натуральний засіб, який врятує білі шкарпетки

Прання - це клопітка справа, якщо ви намагаєтеся зберегти первозданний вигляд, особливо коли йдеться про білі…

34 хв. ago

Другий супутник Землі: скоро у нашої планети з’явиться ще один Місяць

Починаючи з кінця вересня, Земля матиме одразу два природні супутники — звичний нам Місяць і…

43 хв. ago