Мобілізація в Україні: засуджені зможуть служити на посадах офіцерів і сержантів

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених громадян до захисту України на фронті має деякі нюанси. Не всі зможуть мобілізуватися. Деталями поділилася голова партії “Слуга народу” та голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, у документі прописано, що для того, щоб засуджений мав право стати частиною ЗСУ, має бути не тільки його особиста згода, а й командирів частин, де будуть створені спеціальні підрозділи.

“Законопроєктом запроваджується можливість за згодою засудженого проходити службу в ЗСУ після медичної перевірки фізичного та психічного стану. Також обов’язково потрібно отримати згоду від командира військової частини, в якій формуватимуться підрозділи із засудженими. Коли є всі ці згоди, то саме суд розглядатиме можливість дострокового звільнення для підписання контракту із ЗСУ”, — заявив Олена Шуляк.

Окремо вона додала, що такі військові перебуватимуть під час служби на спеціальному обліку, а адміністративний нагляд за ними проводитиме командир частини.

Дискусії щодо документа тривають, і як каже голова партії “Слуга народу”, вони з колегами обговорюють питання того, хто саме матиме право на мобілізацію. Зокрема це можуть заборонити тим, хто вчинив злочини проти основ нацбезпеки, колаборанти, убивці тощо. До другого читання народні депутати сподіваються знайти консенсусне рішення.

“Залежно від рівня своєї військової підготовки, засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів. Наразі ми змушені приймати непопулярні рішення, які не зможуть на 100% задовольнити наших громадян, але ми зосереджуємо всі наші сили, всі ресурси для досягнення єдиної мети — перемоги над агресором”, — продовжила Олена Шуляк.

Ольга Степанова

Recent Posts

Догралися: на ВЛК даватимуть електронні повістки – перевіряйте свій Резерв+

Міністерство оборони планує додати нову функцію до додатку «Резерв +», яка дозволить отримувати електронний напрямок на…

6 години ago

Вирішальні 72 години: вчені запропонували переглянути період відключення від життєзабезпечення

Під час ухвалення рішення про припинення життєзабезпечення коматозних пацієнтів із тяжкими травматичними ушкодженнями головного мозку…

6 години ago

Європа повертає українських біженців додому: які зміни готують у різних країнах

В Європі деякі країни готові платити українським біженцям за повернення додому. Стало відомо, як ситуація…

6 години ago

Бронювання включено: який цікавий розділ вигадали сайти пошуку роботи

На українських сайтах пошуку роботи з'явився цікавий розділ в якому вказується, що працедавець буде надавати…

6 години ago

Нетаньягу відреагував на запит про свій арешт

Рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана вимагати ордерів на арешт лідерів Ізраїлю є…

7 години ago

Вдарили двічі: у Німеччині з ножем напали на українського підлітка

За словами журналістів, український хлопчик отримав поранення в шию, а також у "верхню частину тіла".…

7 години ago