Підготувати мобілізованого новобранця за місяць неможливо – інструктор ЗСУ

Базова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого – можливо, через її терміни. Про це розповів головний сержант військової частини окремого штурмового батальйону «Арей» УДА, старший інструктор Михайло «Кот» Ковпак в інтервʼю УНІАН.

«Відверто, у нас, в Україні, погана базова підготовка. Можливо, через обмеженість у часі. Військовослужбовець місяць перебуває у навчальному центрі. За цей час підготувати досконало людину, яка, умовно кажучи, була зварювальником чи водієм, неможливо», – пояснив він. 

Як розповів Ковпак, сама підготовка залежить від людини і від її навичок. Насамперед важливо збільшити термін навчання.

«Я постійно кажу – було б бажання, а все інше напрацюємо», – додав «Кот».

Водночас він зауважив, що не вважає, що в навчальних центрах залишилися елементи «совка», особливо в ставленні до мобілізованих. Крім того, у його батальйоні бійців навчають не за старими підручниками, а враховуючи сучасні події, що відбуваються в країні:

«Я в армії вже 10 років, тому, можна сказати, особисто застав, як вчили ще при «совку», а зараз бачу, як ведеться сучасна війна. Я особисто бував на штурмах, водив групи, командував, я все це чудово розумію. Тому ми намагаємося підготувати бійця так, щоб він воював не за «совковими книжками».

Водночас коментуючи скарги деяких новобранців щодо того, що у центрах їх не готують до війни, а змушують збирати сміття, він відповів, що це, напевно, залежить від командування та керівників навчальних центрів.

«Як викорінити? Можливо, їх би разочок випустити на передок, щоб вони зрозуміли, що не можна використовувати мобілізованих просто як робочу силу. Як навчання відбувається у нас? Зранку до обіду заняття, пообідали, потім невеличкий відпочинок, і далі навчання аж до вечора. Увечері люди можуть поприбирати, замести, помити у приміщенні, де живуть. Але це вони роблять для себе, ніхто їх не змушує як в казармах. У нас таке не вітається. Як каже наш комбат: «У нас одна велика родина». Тому кожен військовослужбовець – це людина, а не робоча сила», – констатував головний сержант.

Романчук Микола

Recent Posts

Новий формат сповіщень від ТЦК: де може чекати сюрприз

Останнім часом зростає кількість випадків, коли військовозобов'язані громадяни отримують повістки на електронну пошту від ТЦК.…

11 хв. ago

50 прокурорів Хмельниччини оформили «інвалідність» з допомогою голови МСЕК Крупи

Ось вам історія, яка могла б стати сценарієм для найгіршого антикорупційного фільму, але це реальність…

13 хв. ago

Кому 6, а кому 12 грн за кВт/годину: депутат розкрив сценарій підвищення тарифів на світло

Готуйте гаманці, бо чергове підвищення тарифів на електроенергію не за горами. Голова підкомітету з питань…

20 хв. ago

Провал плану перемоги стане Голгофою для Зеленського, – експерт

У разі, якщо план перемоги не спрацює, президент Володимир Зеленський понесе катастрофічну для себе політичну відповідальність. Про…

31 хв. ago

Закон про підвищення податків неконституційний, – Южаніна

Народна депутатка з фракції "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна  закликала президента накласти вето на закон про…

35 хв. ago

Топ 5 політиків, яким українці довіряють найменше

Згідно з останніми даними соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, рівень недовіри до деяких українських політиків…

40 хв. ago