РФ могла програти минулого року. Ходжес розкритикував Захід за затягування важливих рішень

Росія могла програти у війні ще минулого року, але західні партнери затягували важливі рішення щодо допомоги Україні.

Про це заявив колишній командувач армії США у Європі генерал Бен Ходжес, йдеться в його інтерв’ю журналістці Євгенії Клочко.

“Україна втратила час. Захід втратив величезну можливість. Росія повинна була зазнати поразки ще минулого року, але через нерішучість західних партнерів цього не сталося”, – сказав Ходжес.

Він зазначив, що понад два роки адміністрація президента США Джо Байдена затягує потрібні рішення.

З іншого боку, за словами генерала, США заслуговують на повагу за ухвалення правильних рішень, але вони були дуже повільними. Наприклад, щодо того, чи може Україна використовувати американську зброю на території Росії.

“Я читав, що Салліван (радник президента США з нацбезпеки – ред.) сказав, що “це здоровий глузд, Україна повинна мати можливість вражати такі цілі”. Де це було три тижні тому, коли вони говорили “ні, ми не хочемо бити по території Росії”? Я вважаю, що вони боялися, що Росія може якось застосувати ядерну зброю, якщо американська зброя буде застосована по території Росії”, – зазначив Ходжес.

Дозвіл на удари по території РФ

Нагадаємо, після початку наступу росіян на Харківську область, а також посилення обстрілів прифронтових регіонів дедалі більше союзників почали переглядати свою позицію щодо дозволу Україні бити західною зброєю по території РФ.

Наприкінці травня, після того, як дозвіл на удари по Росії підтримала ціла низка країн НАТО, в Білому домі також дали Україні “зелене світло”, але з певними обмеженнями.

Так, США поки що не дозволяють глибокі удари по території РФ, але Україна може атакувати російські війська, позиції та пускові установки вздовж свого кордону.

Водночас Україна веде переговори зі Сполученими Штатами про отримання дозволу на використання балістичних ракет ATACMS для ударів по військових аеродромах на території Росії.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав США дозволити Україні завдавати ударів по російській авіації, яка запускає по українській території керовані авіаційні бомби. Однак США все ще не схвалили такого рішення, адже бояться ескалації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

58 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

59 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago