Загроза російським базам: “Нептун” збільшить дальність до 1000 км для цілей у глибині РФ

У 2024 році Україна в десятикратному обсязі збільшить виробництво ракет “Нептун”, розшириться і радіус дії ракет власного виробництва. Про це заявили Джейн Гарман, Мара Радман і Роджер Закхайм із Комісії зі стратегії національної оборони Конгресу США, повідомляє Newsweek.

Згадана комісія аналізує оборонні запаси США і глобальне становище в частині безпеки.

“Наступного року “Нептун” збільшить дальність до 1000 кілометрів, що відкриє шлях до цілей у глибині Росії”, — зазначалося у звіті Real Clear Politics учасників комісії.

В основі “Нептуна” — дозвукова крилата протикорабельна ракета Х-35 російської розробки. Нову українську ракету також порівнюють з американським “Гарпуном”.

Модернізована ракета “Нептун”

Випуск далекобійних ракет розширить можливості щодо ураження об’єктів на російській території. До всього іншого, в України є крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow і SCALP, а також ATACMS, але їхні запаси обмежені.

Нарощування виробництва вітчизняних ракет відкриває можливості для ураження російських кораблів на більшій відстані, зазначили OSINT-аналітики.

“Це дасть змогу Україні уражати російські кораблі на більшій відстані та дотягнутися до 59 із 99 російських баз ПКС”, — ідеться в публікації.

Карта російських військових баз, опублікована в соцмережі X

Київ також анонсував версію “Нептуна” для наземних атак. Олексій Данілов, колишній секретар РНБО, заявив, що нова сучасна ракета бездоганно спрацювала під час атаки по російській системі ППО в західній частині Криму наприкінці серпня 2023 року.

Використовувалася оновлена версія “Нептун”, зазначають журналісти.

“В ідеальних умовах протикорабельні ракети — не найкращий засіб для атак по наземних цілях. Адже такі ракети спеціально розроблялися для потоплення добре захищених військових кораблів. Однак Україна зіткнулася з відчутним дефіцитом далекобійних систем”, — зазначав у вересні 2023 року експерт із ракет Ян Вільямс.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago