Війна в Україні

ІТ-коаліція: скільки держав підписали Угоду про співпрацю

10 держав підписали Угоду про співпрацю у межах ІТ-коаліції.

12 лютого держави-учасниці ІТ-коаліції завершили підписання Угоди про співпрацю. Учасниками стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна. Це перша така Угода у межах коаліцій спроможностей, інформує Міністерство оборони України.

Документ закріплює прагнення держав-учасниць надавати допомогу Україні протягом наступних 6 років з метою розбудови взаємосумісної ІТ-інфраструктури Міністерства оборони та Сил оборони України. 

«Я вдячний партнерам за підтримку. ІТ-коаліція – важлива і довгострокова ініціатива, що об’єднала довкола себе вже 10 країн. Я впевнений, що нам вдасться залучити ще більше партнерів для цифровізації нашого війська», – прокоментував підписання Угоди Міністр оборони України Рустем Умєров.

Угода визначає принципи, процедури, ролі та відповідальність держав-учасниць щодо співпраці у межах ІТ-коаліції. Зокрема закріплює процеси ухвалення рішень та механізми процедур закупівлі.

Також документ забезпечує юридичне підґрунтя щодо здійснення фінансових внесків державами-учасницями коаліції. «Угода підкреслює готовність наших партнерів співпрацювати у довгу та допомагати Міністерству оборони України і Силам оборони будувати стійку та сучасну ІТ-інфраструктуру. Завдяки коаліції ми зможемо обмінюватися досвідом щодо застосування інноваційних технологій та робити спільні проєкти. IT-коаліція – це потужний і ефективний майданчик для нашої взаємодії», – зазначила заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Катерина Черногоренко.

Окрім того, Велика Британія завершила процес приєднання до ІТ-коаліції шляхом підписання Декларації про наміри.

Деревянко Гелена

Recent Posts

Мобілізація засуджених в Україні: в Міноборони пояснили, хто не може воювати у ЗСУ

У Раді 13 березня зареєстрували проєкт закону "Про мобілізацію засуджених". Тепер рішення воювати в ЗСУ…

26 хв. ago

Обвал будинку в Бєлгороді: під час розбору завалів дах впав на рятувальників

У російському місті Бєлгород, де обвалився цілий під'їзд будинку з першого по десятий поверхи, рухнув ще…

36 хв. ago

В Україні можуть підвищити тариф на світло: скільки платитимемо

В Україні розглядається можливість підвищення тарифів на електроенергію. Це пов’язано з атаками на енергетичну інфраструктуру, які…

48 хв. ago

Наймодніші штани цього літа: 4 актуальних варіанти

Літо — не за горами, тому модниці вже активно цікавляться, які тренди будуть у цьому…

55 хв. ago

Таємниче місце, де було написано картину “Мона Ліза”, може бути розгадане, – геолог

Пейзаж, який зображений на картині Леонардо да Вінчі "Мона Ліза", викликав нескінченні дискусії. Деякі мистецтвознавці вважають,…

1 годину ago

Як Росія “потрапила” на Євробачення: реакція українців на фінал конкурсу (фото)

"Євробачення 2024" стало об'єктом активного обговорення українців у соцмережах. Користувачі по-своєму проінтерпретували виступ гурт LADANIVA,…

1 годину ago