ВР відреагувала на масові рейди ТЦК: скільки мобілізованих потрапить на фронт

В Україні не всі мобілізовані потрапляють на лінію фронту, таких лише близько 10%.

Як передає “Хвиля”, про це сказав народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки від партії “Слуга народу” Олександр Федієнко в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, бойові командири звертаються до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за поповненням підрозділів. Із цим Федієнко пов’язав мобілізаційні рейди ТЦК у громадські місця, що розпочалися у вихідні.

Він наголосив, що військове керівництво має нагадувати військовозобов’язаним про обов’язки.

“І Міністерство оборони, і Генеральний штаб, і взагалі військові повинні більше громадянським військовозобов’язаним громадянам України розповідати та говорити, інформувати, що відбувається на війні, який там стан і таке інше. Хто вирішив нагадати? У нас проблема в тому, що у нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт “Океану Ельзи”, сходити до ресторанів”, – сказав Федієнко.

Крім того, депутат підкреслив, що інформація про нестачу військовослужбовців надходить переважно від командирів на передовий. Вони повідомляють про необхідність поповнення, що не прибуває. У зв’язку з цією ситуацією центри комплектування та соціальної підтримки вирішили нагадати громадянам про їхні обов’язки.

“Я так розумію, що фідбек у більшості йде від бойових військових командирів, коли вони звертаються і кажуть, що потрібно поповнення, а поповнення не надходить. Тому відбулася така історія, що центри комплектування та соціальної підтримки, я так розумію, таким чином, в рамках чинного законодавства нагадали про те, що в обов’язковому порядку кожен військовозобов’язаний громадянин України має стати на військовий облік, тому що це вже не право, а борг”, – додав він.

Такі заходи, за його словами, необхідні тому, що бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування. У відповідь на питання, чи провалено мобілізацію, Федієнко заявив, що це інформація з обмеженим доступом.

“Мобілізація не зупинялася, вона продовжується. Провалена чи не провалена – це інформація з обмеженим доступом, а кожен має право говорити так, як йому завгодно. Я можу лише констатувати, що наші бойові підрозділи, які зараз виконують свій обов’язок із захисту Батьківщини, потребуютю доукомплектуванні”, – пояснив він.

До того ж, депутат звернув увагу на те, що не всі мобілізовані потрапляють на лінію фронту, таких близько 10%. Збройні сили України мають дефіцит у тилових кадрах на посади, наприклад, електриків чи водіїв.

“Якщо людина за віком підпадає під мобілізацію, військово-лікарська комісія визначає її придатність, і вона може бути обмежена придатною для виконання будь-яких бойових завдань. Але при цьому у нас не вистачає водіїв, електриків, у нас не вистачає фінансистів – людей, які працюють із грошима в бригадах. Ми не можемо сказати, що всі, кого мобілізують, вирушають на лінію фронту, в окопи. На мою думку, до 10-15% військовослужбовців, які зі зброєю в руках виконують свій бойовий обов’язок”, – розповів Федієнко.

Нагадаємо, що після концерту гурту “Океан Ельзи” у Києві 11 жовтня, присвяченого їх 30-річчю, сталися інциденти із затриманням чоловіків. Повідомляється, що деяких із них силою забирали до поліцейських машин. Київський обласний територіальний центр комплектування (ТЦК) прокоментував ситуацію, заявивши, що такі перевірки документів проводяться регулярно з моменту набрання чинності законом про мобілізацію. Вони також стверджують, що не було зафіксовано конфліктних ситуацій за участю військовослужбовців ТЦК.

Подібні мобілізаційні перевірки відбувались і в інших містах України. Вони проводились у різних громадських місцях, включаючи торгові центри, бари та спортзали. У деяких випадках ці перевірки супроводжувалися зіткненнями та затриманнями.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Чеченці з підрозділу «Ахмат» допомагають ЗСУ в Курській області (ВІДЕО)

Чеченські бійці з підрозділу «Ахмат», які перебувають на території Курської області, стають несподіваними союзниками для…

6 хв. ago

Скільки отримують пенсіонери в Європі та Україні: подробиці

Пенсійні виплати – це не просто гроші для людей похилого віку, це їхня впевненість у…

23 хв. ago

Кейт Міддлтон підтримала принца Луї на публіці (фото)

Онкохвора Кейт Міддлтон нещодавно відвідала гру принца Луї. Про це розповіла футбольна фанатка в TikTok. У минулі…

28 хв. ago

Масові банкрутства: Німецька економіка тріщить по швах, закриваються тисячі компаній

Німецька економіка стикається з серйозною хвилею банкрутств, яка загрожує знищенням тисяч підприємств по всій країні.…

31 хв. ago

Хто в Києві отримує більше за інших: топ-професії з найбільшими зарплатами

Київ продовжує утримувати лідерство серед українських міст за рівнем заробітних плат. Згідно з даними, оприлюдненими…

36 хв. ago

У Київській області почалися відключення світла: електрики може не бути по 6 годин і більше

Найближчими днями в Київській області відбудуться планові відключення електроенергії. Про це повідомляють пресслужби місцевих рад. Зокрема…

46 хв. ago