Повертатимуть “азовців”, жінок і не тільки: Україна та Росія починають перемовини щодо полонених

Україна і Росія починають перемовини щодо обміну полоненими. Наразі в Україні формується на базі існуючої розширена переговорна група, яка займається підготовкою обмінів.

Про це повідомили голова Служби безпеки України Василь Малюк та очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Вони уточнили, що до існуючої переговорної групи увійдуть представники СБУ, ГУР, МВС, ЗСУ, СЗР та омбудсмена.

За словами Малюка, наразі у українських захисників є пріоритетне завдання, яке поставив президент Володимир Зеленський. І воно виконується – бійці активно поповнюють обмінний фонд, беручи в полон російських військовослужбовців як на території України, так і на землі держави-агресора.

Керівник ГУР Кирило Буданов повідомив, кого саме Україна хоче повернути з російського полону першими.

“У першу чергу повертатимуть важко поранених, жінок, тих, хто знаходиться в полоні вже довгий час, та воїнів з “Азовсталі”, – зазначив він.

Малюк туточнив, що окрім військовослужбовців, робота ведеться щодо обміну цивільних громадян, яких Росія незаконно утримує з 2014 року.

Як відомо, Росія вкрай неохоче відпускає захисників “Азовсталі”. Проте у майбутньому обміну окупантам за “азовців” пропонують так звану “еліту”. Нещодавно спецпризначенці ЦСО “А” СБУ провели успішну операцію, в результаті якої в полон було взято понад сотню загарбників. Серед них є офіцери та кадирівці з підрозділу “Ахмат”.

Наразі з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ, документуючи воєнні злочини, скоєні ними в Україні. Після проведення всіх передбачених законом процедур, українська сторона зможе вести перемовини щодо їх обміну.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

9 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

18 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

25 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

30 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

37 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

47 хв. ago