Україна отримає п’ять кораблів від НАТО

Міни – це спільна проблема України та її сусідів Чорним морем

Однією з основних загроз у Чорному морі залишається мінна небезпека, заявив в ефірі телемарафону речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук .

«Такої роботи у нас багато, ми виконуємо її щодня для того, щоби організувати безпеку для нашого експортно-імпортного коридору. Втім, однаково, Чорне море потребує повноцінної операції з розмінування. Вона вже спланована, штаб створено, екіпажі кораблів готуються. Однак зараз через дії конвенції Монтре ці кораблі не можуть потрапити в акваторію Чорного моря», – сказав Плетенчук.

Він також зазначив, що міни – це спільна проблема України та її сусідів Чорним морем. Серед них, зокрема, і три члени НАТО – Румунія, Болгарія та Туреччина.

За словами Плетенчука, українські екіпажі, які готувалися для користування кораблями Черкас та Чернігів від Великобританії, вже пройшли підготовку.

«Вони вже несуть службу. Минулого року вони оцінили сумісність першого рівня з країнами НАТО. Цього року ми сподіваємось отримати найвищу оцінку – другий рівень сумісності. Крім того, ще три кораблі готуються до передачі від Нідерландів та Бельгії. І ці екіпажі вже продовжують отримувати навчання. Загалом ми плануємо одержати п’ять кораблів, які є протимінними», – сказав Плетенчук.

Крім того, спікер також розповів, яка ситуація у Чорному та Азовському морях.

«Ситуація поки що стабільна, ракетоносії перебувають у пункті базування в Новоросійську. Знаходиться в акваторії Чорного моря, неподалік берега, тільки патрульна яхта ФСБ РФ. Більше у Чорному морі не спостерігаємо активності. Один із носіїв крилатих ракет, який перебуває на випробуваннях у РФ, залишив акваторію Азовського та Чорного морів і повертається на завод на добудову», – сказав Плетенчук.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

5 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

5 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

5 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

5 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

5 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

5 години ago