“Якщо нічого не змінимо, нам пи***ць”: гучні інтерв’ю комбата К2 Вереса – головні тези

Легендарний комбат батальйону К2, повний кавалер ордену Богдана Хмельницького і Герой України Кирило Верес ненадовго “вирвався” з фронту до столиці, проте час “на цивілці” не марнував, а дав декілька важливих інтерв’ю, які корисно подивитися кожному українцеві.

Ми зібрали найважливіше зі сказаного комбатом Вересом.

“Якщо ми нічого не змінимо, то нам пиз**ць”

В інтерв’ю 24 каналу Верес закликав цивільних зняти нарешті “рожеві окуляри” і готуватися, що рано чи пізно кожен може опинитися на фронті.

Командир батальйону К-2 54-ї ОМБр Кирило Верес / Скриншот з інтерв’ю 24 каналу

“Якщо ми нічого не змінимо, то нам пиз**ць. Цивільні мають зняти “рожеві окуляри”. Коли я говорю, щоб вчилися у тилу, то не писати дебільні коменти на кшталт “ви повинні нас навчити”. Ти або матимеш навички, або вмреш”, – заявив він.

При цьому Кирило Верес не вважає, що всім уже зараз потрібно йти воювати, але слід бути готовим замінити інших військових.

“Всі до лав Збройних Сил – це маразм. Так не потрібно. Але люди мають розуміти: закінчаться інші – підуть вони. В інакшому разі прийде Росія… Хтось думав на окупованих територіях, що їх омине війна, і тепер вони воюють проти нас, – наголосив Верес.

В ефірі програми “Гуртом та вщент” комбат попередив, що якщо не буде армії, то не буде і країни.

Кирило Верес ефірі програми “Гуртом та вщент” з Сергієм Притулою

“На ЗСУ – як на церкву. Кожної неділі донатьте”, – каже військовий.

Кордони 1991 року

В інтерв’ю блогеру Фахрудіну Шарафмалу Верес різко висловився про розмови щодо повернення України на кордони 1991 року.

Кирило Верес під час інтерв’ю з блогером Фахрудіном Шарафмалом

Він порівняв розмови про повернення кордонів 1991 року з людиною, яка “на милицях каже, що завтра побіжить марафон”.

“Я не бачу зараз потенціалу й можливості вийти на кордони 1991 року. Скажу простіше. Якщо у нас нині є потенціал вийти на кордони 1991 року, то чому ми хоча б за Бахмут на сьогодні не вийшли?!” – наголосив комбат.

“Ми буквально вчора Вугледар залишили. Тобто завтра вийдемо на кордон 1991 року, а сьогодні залишаємо Вугледар?”, – додав він.

Водночас, Вереса не полишає оптимізм. Він певен, що рано чи пізно росіяни повернуть все, а, можливо, навіть самі захочуть віддати.

“Але для цього має пройти час і бути зроблені певні дії. Силою на даний момент ми цього не можемо зробити”, – розмірковує військовий.

Про що зараз найбільше думає комбат

Верес визнав, що зараз найбільше його хвилюють не кордони 1991 року, а те, як не втратити свою лінію окопів, як забезпечити всім необхідним батальйон і як навчитися чогось новому у військовій справі, аби зменшити власні втрати і збільшити втрати противника.

“Я зараз думаю, на яких частотах літають російські дрони, щоб краще мій РЕБ працював. Де знайти кращий РЕБ. Я зараз думаю, до кого піти після цього інтерв’ю, хто допоміг би нашому підрозділу. Я думаю, як забрати 200-х, яких не змогли забрати. Я думаю, як не втратити ті позиції, що в мене є”, – сказав він.

Проблеми з мобілізацією

Верес, коментуючи проблеми з мобілізацією, зауважив, що люди готові йти вбивати, але – не вмирати.

“Скажу прямо всім – у нас під контрактом внизу написано, бл*ть, невидимим шрифтом: “Піди, с*ка, і умри, бл*ть, за три тижні”. Люди згодні йти вбивати. Люди не згідні йти вмирати. Якщо зараз сидить собі хлопець, який собі думає “піду на війну”, виживу – це одне. Люди йдуть у бій і вони будують плани через два дні. Це значить, вони не збираються вмирати”, – розповів комбат К-2.

“Якщо ти йдеш в армію і маєш вмерти через годину, ну тоді, блін, я розумію людей, які не сильно так хочуть іти”.

Чи потрібна мобілізація 18-річних

Комбат К2 визнав, що йому дуже не вистачає особового складу, проте він не готовий масово брати у свій підрозділ 18-річних.

Проте він додав, що і проти того, аби воювали 59-річні: “При всій повазі, є виключення, але, здебільшого, це не ті люди, які мають на собі вести таку активну фазу оборони або наступу”.

“18-річний хлопець – для мене це трохи рано”, – каже Верес.

Чи має Україна перевагу у дронах

На зауваження ведучої 24 каналу, що Україна має перевагу у дронах Верес різко відповів: “Хто сказав, що у нас перевага в дронах? Хто вам таке сказав?”

“Скільки дронів виготовляє Росія? Назвіть мені цифру. Я не бачу переваги в дронах. Я бачу перевагу в дронах у своєму підрозділі. Завдяки спільнотам. Це я бачу.

Я не скажу, що країна мені нічого не дає. Моєму підрозділу також нормально перепадає дронів від країни. Але я не бачу переваги. Якщо зараз забрати у мене волонтерську спільноту, громади, просто небайдужих людей, міста, села, які нам дають донати, субвенції на наш підрозділ, то я взагалі не бачу переваги дронів. Взагалі. А ви кажете, що ми топовий підрозділ. Тоді що в інших?”, – говорить комбат.

Верес зіронізував, що не пригадує жоднго випадку, коли б доповідав: “вистачить, вистачить, дронів вже стільки, що я не можу запустити”.

Як зменшити втрати

“У нас зараз збереження особового життя – це модно, це тренд. Тільки між, бл*ть, робити і пи*діти – це трішки різні речі”, – вважає військовий.

На його думку, на війні в першу чергу усе потрібно вимірювати саме грошима. І саме тому в першу чергу треба берегти особовий склад – бо це економія державних коштів.

“Наприклад, якщо є 1000 гривень: 100 гривень закладаємо на заробітну плату, 200 – зниклим і загиблим, 100 – на озброєння і 600 гривень ще кудись. Так може ми цих 200 гривень закладемо сюди (на озброєння – Ред) і тоді на виплату всім іншим потратимо значно менше? Ну математика проста”, – зазначив комбат.

В результаті, буде можливість зекономити грошей саме на зменшенні кількості поранених та вбитих. Самі ж суми виплат не зміняться.

Що буде перемогою у війні

На думку комбата К2, перемога у війні з РФ настане тоді, коли українські воїни перестануть гинути.

“Я знаю, що буде перемогою особисто для мене. Бо я – військовослужбовець, командир величезного батальйону і ще й просто людина. Я також маю емоції. Я не бездушний чорт. Для мене буде перемога, коли підрозділ під моїм керівництвом перестане гинути. Ну є якісь рамки, доки ми можемо відійти. Хто вважає, що перемога до крайнього м*скаля – вогонь. Хто вважає, що до крайнього нашого – вогонь, але без мене, я не буду грати в цю гру”, – висловився Верес.

Він додав, що також має право на життя:

“Я також хочу, щоб мої люди були живі. Я можу грати в будь-які ігри, але, граючи в чиюсь гру, умовно кажучи, я почну втрачати свій особовий склад. Я не хочу цього робити. А зараз я його втрачаю дуже багато”.

При цьому Верес наголосив, що не піде на угоду із совістю, бо бійців для нього, як його діти.

“Бо виходить, що тут я називаю їх – “мої діти”, а потім кажу: “Йдіть на штурм і всі помріть”. Та не можу я такого сказати. Ну знімуть (з посади – Ред.), то знімуть. Мене знімуть, іншого поставлять. Ну не бачу я тієї (необхідої – Ред.) кількості БК. Можливо, я не правий”, – заявив комбат.

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК забрали відразу кілька музичних гуртів прямо на концерті: мобілізація стає жорсткішою

Під час недавньої облави артистам в Україні було вручено повістки, що призвело до скасування майбутніх…

1 хв. ago

Елітні маєтки, квартири та офіси: рідня заступника Кличка скупила купу нерухомості

Родичі заступника мера Києва Кличка Володимира Прокопіва володіють низкою об'єктів комерційної та житлової нерухомості. Про…

10 хв. ago

Українців змусять платити податок, навіть про який вони не знали, ще й заднім числом

Підприємствам в Україні доведеться сплачувати додаткові податки за періоди, коли вони ще не знали про…

11 хв. ago

Спецпосланець Папи Римського прибув до Москви: про що буде говорити у Кремлі

Спеціальний посланець Папи Римського в Україні, кардинал Маттео Дзуппі, прибув до Москви, де заплановані зустрічі…

21 хв. ago

РФ хоче захопити родовище важливого металу на Донеччині

З початку повномасштабної агресії Росії проти України, багато хто вважає, що головною метою окупантів є…

30 хв. ago

Вимоги до пенсіонерів посилили: доведеться працювати до останніх сил – виплат не буде

Українська система пенсійного забезпечення стикається зі значними викликами через підвищення вимог до страхового стажу та…

38 хв. ago