У Міноборони розповіли, як залучатимуть до ЗСУ українців за кордоном

За понад два роки війни в Україні розробили й впровадили у життя унікальну систему рекрутингу до лав Збройних сил. Опираючись на досвід рекрутингових військових кампаній у країнах НАТО та США, українцям вдалося запровадити особливі умови долучення до ЗСУ, за яких кожен охочий може самостійно обрати, де йому служити у війську. Аналогів такого виду рекрутингу у світі немає, а його позитивний досвід дозволить у майбутньому глобалізувати цю систему й залучити як іноземців, так і українців за кордоном. 

Про те, як Міноборони планує розширити рекрутинг до ЗСУ за кордоном, розповів “Суспільному” уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець. Фахівець підкреслив, що система українського рекрутингу до ЗСУ увібрала найкращий досвід США, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії. Україна ж створила унікальний продукт, який залишається тільки глобалізувати.

“У планах — розвивати напрям рекрутингу іноземців та українців за кордоном, щоб також їх долучати, показати їм, який є найпростіший шлях, аби вони могли повернутися і захищати Батьківщину. Бувають різні ситуації: і людина з часом змінюється, і обставини змінюються. Тому щонайменше нам потрібно створювати цей механізм, зрозумілий людям, а далі — це вибір кожного. У цьому специфіка рекрутингу: це — не про якісь зобов’язання і правила, це — про можливість”, — розповідає Олексій Бежевець.

При цьому Бежевець пояснив, що рекрутинг ніколи не замінить повноцінну мобілізацію, а вона триватиме доти, доки в Україні йтиме війна. 

Українці скаржаться на ТЦК, а з 1 вересня дехто втратив відстрочку від мобілізації

Цьогоріч українці почали активніше скаржитися на порушення їхніх прав зі сторони представників ТЦК. Уповноважений з прав людини у Верховній Раді Дмитро Лубінець повідомив, що у 2024 році він зафіксував таких звернень у кількість 1634 заяви. Громадяни скаржаться як в усній формі, так і письмово. Цей показник втричі перевершує тогорічну кількість скарг.

Водночас з 1 вересня багато категорій українців втратять відстрочку від мобілізації. Передовсім йдеться про студентів, які навчаються на заочній та вечірній формах навчання, або здобувають другу та третю вищу освіту. Також мобілізувати зможуть і багатодітних батьків, у яких є заборгованість за аліментами. Винятків більше не буде і для працівників підприємств та організацій Міноборони – їх теж зможуть призвати до війська. Загалом відстрочку від мобілізації втратили вісім категорій українців. 

Романчук Микола

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

4 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

17 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

27 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

40 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

55 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

55 хв. ago