Мобілізація в Україні: чи планують в Україні знижувати призовний вік

Верховна Рада України готує зміни до законодавства про мобілізацію, які стосуватимуться громадян віком до 25 років та осіб з обмеженою придатністю до військової служби.

Про це повідомив Федір Веніславський, голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки в ефірі “Українського радіо”.

Ключовим аспектом майбутніх змін є обмеження мобілізації молоді та можливість звільнення вже мобілізованих обмежених осіб.

“Громадяни, які свого часу визнавалися обмежено придатними, набули статусу військовозобов’язаних. Для відновлення соціальної справедливості комітет напрацював зміни до закону”, – зазначив Веніславський.

Він додав, що законопроект передбачає не лише неможливість призову на військову службу такої категорії громадян, а також передбачає можливість звільнення тих, хто був призваний на військову службу з такої категорії обмежено придатних.

Важливо, що у час розглядається питання зниження віку мобілізації.

“Є консолідована позиція всіх владних інститутів в Україні, що знижувати вік, з якого громадяни України можуть бути мобілізовані на сьогоднішній день ніхто не збирається і це питання не стоїть на порядку денному”, – наголосив Веніславський.

Попри чисельну перевагу ворога Україна робить ставку на асиметричну відповідь.

“Ми розуміємо, що війна не може бути виграна симетрично, тому покладаємося на інноваційні засоби ведення війни, які дозволяють наносити асиметричні відповіді. Тому дорівнювати людському потенціалу на Росію ми точно не можемо”, – пояснив депутат.

Веніславський також нагадав про можливість добровільної служби для молоді з 18 років та укладання короткострокових контрактів до досягнення 25-річчя. Крім того, він спростував поширений міф щодо звільнення від мобілізації колишніх правоохоронців.

“Жодних обмежень на мобілізацію громадян України, які стали поліцейськими пенсіонерами або інших силових структур у віці 40-45 років немає”, – сказав він.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

12 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

21 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

28 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

33 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

39 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

50 хв. ago