Війна триватиме: Bloomberg пояснив, чому Україна не готова до мирних переговорів

Цього тижня проходить саміт G7 в Італії, а також мирний саміт щодо України у Швейцарії. Оглядач Bloomberg Марк Чемпіон пише, що вирішив у цей період запитати людей, чи не час укласти з Росією мирну угоду. Однак, пише він, розмови “пішли не зовсім так, як очікувалося”.

“Забудьте про Україну… Справа не в Україні, справа у вас, справа в нас”, – сказав професор Гарвардського університету Сергій Плохій.

Як ідеться в статті, необхідно пам’ятати, що це найбільша війна в Європі, а за деякими мірками і в світі, з 1945 року. А дуже великі війни – це точки перелому, результати яких визначають, як будуть жити народи протягом багатьох поколінь.

“І судячи з максималістських вимог, які президент Володимир Путін висунув у п’ятницю навіть для тимчасового припинення вогню і початку мирних переговорів, зокрема щодо відмови України від значних територій і великих міст, які Росії поки що не вдалося захопити, конфлікт буде тривати ще деякий час”, – пише Bloomberg.

Як закінчити війну – наслідки для світу

Як зазначає Тімоті Снайдер з Єльського університету, люди часто думають про Україну як про кордон або прикордонну смугу, але це не так. “Історично вона була скоріше точкою опори, що має центральне значення для більших систем”, – каже він.

Тому заяви, що від того, що станеться в Україні, залежатиме форма світового порядку, не варто сприймати це як гіперболу.

“Важливо, хто контролює Дніпро до Чорного моря; важливо, хто контролює Чорнозем’я; і дуже важливо, хто контролює Керченську протоку”, – каже Снайдер.

Мирні переговори – думки українців

Звичайно, в України дуже непросте минуле, включно з глибокими проблемами з корупцією. Але багато стереотипів уже застаріли, і після війни, ймовірно, з’явиться нова бізнес-модель, яка зробить країну недорогим бек-офісом для Європи, зазначає Bloomberg. У країні один із найбільших на континенті пул інженерів-програмістів, третина європейських родовищ літію, і вона знову експортує більше зерна, ніж до вторгнення в лютому 2022 року, або близько 10% світової торгівлі.

При цьому і український бізнес, і звичайні громадяни дотримуються схожих поглядів – усі хочуть миру, тільки “такого, щоб війна якнайшвидше закінчилася і більше не поновлювалася”. А для цього необхідно нарощувати здатність стримувати росіян і знаходити асиметричну відповідь на їхню загрозу.

“Україна перебуває в глибокій біді. Її збройні сили перебувають на задвірках, а уряд президента Володимира Зеленського втратив частину свого блиску. Але під час ухвалення рішення про те, чи має сенс продовжувати підтримувати екзистенціальну боротьбу цієї нещасної країни з Росією, я схильний орієнтуватися на людей, які справді розуміють її історію або мають на кону свій власний бізнес і сім’ї. Їхні відповіді зрозумілі, як ніколи”, – підсумовує Bloomberg.

Мирні переговори – Путін виступив із заявою

Сьогодні Путін заявив, що Росія припинить вогонь і піде на переговори, якщо Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, а також відмовиться від членства в НАТО.

Президент України Володимир Зеленський назвав цю пропозицію ультиматумом, якому не можна довіряти. За його словами, Путін не припинить свій військовий наступ, навіть якщо його вимоги щодо припинення вогню будуть виконані.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

53 хв. ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

1 годину ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

1 годину ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

1 годину ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

1 годину ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

1 годину ago