Сирського можуть відправити у відставку: які можуть бути причини

Telegram-канали, пов’язані з Банковою, кажуть, що головкома можуть замінити, але підтвердження цьому немає; у Раді коментують, що вперше чують про це, а політологи зазначають – перестановки у військовому керівництві бути можуть, але не обов’язково зі звільненням Сирського

Анонімні Telegram-канали, які пов’язують з Офісом президента, кажуть, що головнокомандуючого ЗСУ Олександра Сирського можуть готувати до відставки. А на заміну йому нібито “сватають” нинішнього керівника ГУР Кирила Буданова. Водночас у Верховній Раді кажуть, що вперше про це чують, а політологи зазначають – перестановки у військовому керівництві все ж можуть відбутися, але чи торкнуться вони самої верхівки – невідомо.

Тож чи можуть звільнити Сирського, які для цього можуть бути причини та чому на посаду Головкома ЗСУ одразу не призначили Буданова – читайте у матеріалі Інформатора.

Звідки повзуть чутки про відставку Сирського

Анонімні Telegram-канали, які пов’язують з Банковою, ще 4 червня написали, що генерала Олександра Сирського та ще кількох його колег нібито готують до відставки. Ба більше, вони натякали, що майбутня відставка може бути пов’язана із відкриттям справи у ДБР щодо прориву росіян на Харківщині.

Телеграм-канали на початку літа писали, що Сирського можуть звільнити. Фото: скріншот

12 травня після тривалого мовчання у публічне поле повернувся начальник ГУР Кирило Буданов з новим інтерв’ю в ефірі телемарафону. І одразу після цього у Telegram-каналах знову поповзли чутки, що головкома ЗСУ можуть замінити – таке питання буцімто стоїть на порядку денному.

Після інтерв’ю Буданова чутки про відставку Сирського поповзли знову. Фото: скріншот

З цього можна припустити, що замінити Сирського планують Будановим. Головного розвідника називали кандидатом на посаду головкома ще після звільнення Валерія Залужного. Інформатор тоді першим заявив, що на його місце призначать Сирського – Буданову ж, як ми писали, не вистачає армійського досвіду. Крім того, він – тактик, а не стратег, на відміну від Сирського.

Водночас ми не можемо бути впевнені, що чутки від анонімних Telegram-каналів мають під собою підстави. Таку думку висловлюють і експерти, з якими ми спілкувалися. Народний депутат і заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що вперше чує про відставку головкома. А політолог Петро Олещук каже, що сприймати серйозно цю інформацію нині варто, але зміни у Генштабі ЗСУ все ж можуть статися.

“Я особливих підстав не бачу (для звільнення Сирського – ред.), але якісь трансформації у військовому керівництві будуть”, – зауважив експерт.

За що можуть звільнити Сирського

Загалом є три блоки причин для звільнення Сирського, які обговорювалися і раніше. Здебільшого говорять про:

  • його родину в Росії: там живуть його батьки та рідний брат, які начебто підтримують війну, а син колишньої дружини є прихильником “руського миру”. Втім, РНБО попереджала, що цю інформацію використовує в своїх цілях російська пропаганда, а ОП казали, що потрібно звертати увагу на його військові досягнення, а не “родинне дерево”.
  • Експерти кажуть, що Захід дивиться на Сирського як на “старого офіцера радянського зразка, який бездушно наражає своїх людей на небезпеку.”. Через це його буцімто серйозно не сприймають партнери.
  • Сирського називали “м’ясником” та “генералом 200” у західних медіа та соцмережах. Зокрема, такі регалії йому приписували військові. Серед іншого, казали, що для оборони Бахмута він хвиля за хвилею відправляв військових від ворожий вогонь.
Politico назвало статтю “Залужний вийшов, зайшов “Різник”, маючи на увазі Сирського. Фото: скріншот

Зрештою, сказати точно, що Олександра Сирського відправлять у відставку, не можна. Немає для цього офіційних заяв або більш розлогих чуток. Втім, досвід показує – якщо пабліки, які пов’язують з ОП згадують ймовірність такого розвитку подій, значить, що на Банковій або дійсно це обговорюють, або ж такі чутки є інструментом медійного тиску на головнокомандувача ЗСУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

25 хв. ago

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

29 хв. ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

32 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

37 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

41 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

54 хв. ago