Пентагон завищив вартість наданого Україні оборонного озброєння майже на $2 млрд

Міністерство оборони Сполучених Штатів завищило вартість оборонних товарів, наданих Україні, на $1,9 млрд. Про це йдеться у звіті Управління Генерального інспектора Міністерства оборони.

Перевіркою було встановлено, що зусилля Міністерства оборони з переоцінки оборонних предметів, наданих за програмою “скорочення президентських запасів” (Presidential Drawdown — PDA), не призвели до точної оцінки та не відповідали федеральним або керівним принципам оборонного відомства.

На основі нестаціонарної вибірки було визначено, йдеться у повідомленні, що Міністерство оборони завищило вартість наданого обладнання на $1,9 млрд.

Як наголошується, аудиторська група переглянула дані переоцінки приблизно 2300 одиниць оборонного обладнання. Зокрема, встановлено, що військові департаменти завищили загальне обладнання, включаючи транспортні засоби, авіатехніку та інші предмети, що підлягають амортизації, на $653 млн. Також було завищено вартість матеріалів та запасів, включаючи ракети, боєприпаси та інші предмети, що не підлягають амортизації, ще на $1,25 млрд.

Підкреслюється, що у червні 2023 року Міністерство оборони вже визнало помилку на суму 6,2 мільярда доларів через завищення вартості обладнання, наданого уряду України. Тому ідентифікація додаткових 1,9 мільярда в оборонних товарах із завищеною ціною у загальному підсумку становить вже 8,1 мільярда доларів.

Нагадаємо, що США у 2023 році виділили для озброєння України 23 мільярди доларів. Й у січні у американському Міноборони заявляли, що фактично у них закінчилися гроші на підтримку України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українцям назвали шість категорій, кому не потрібно оновлювати дані у ТЦК

Згідно з новим законопроектом про мобілізацію, який набув чинності 18 травня 2024 року, визначено шість…

4 хв. ago

Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Відома українська гумориста Лєра Мандзюк обурила невдалим жартом про «тупеньких дітей» і нарвалася на різку…

7 хв. ago

Пік спеки ще не пройдено: синоптик розповів, яким буде початок липня в Україні

Після надзвичайно спекотного завершення червня погода в Україні місцями стане трохи прохолоднішою. На це вплинуть дощі, які…

9 хв. ago

Понад 8500 грн, і це тільки за світло: взимку українці можуть залишитися без штанів через платіжки

В Україні з 1 липня не зміниться вартість електроенергії. При цьому у липні українці платитимуть за електроенергію,…

58 хв. ago

На борту було 10 людей: в Росії розбився черговий гелікоптер, що відомо

В Росії розбився черговий гелікоптер. У неділю, 30 червня, у Бодайбінському районі Іркутської області Росії здійснив…

60 хв. ago

ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: і це ще не все, далі – гірше

Працівникам ТЦК, ймовірно, хочуть надати доступ до банківських рахунків. Також військкоми скоро отримають дані чоловіків із…

1 годину ago