Ситуація в Часовому Ярі: у 67-й бригаді ДУК почалися перевірки

ВС РФ намагаються і надалі захопити Часів Яр, містечко в Бахмутському районі Донецької області. А тим часом у 67-ій окремій механізованій бригаді “Добровольчий український корпус”, яка нині перебуває на позиціях, почались переведення та прибули комісії із ретельними перевірками. Про це повідомляють на офіційній сторінці ДУК.

В повідомленні “Добровольчого українського корпусу” Правий сектор кажуть, що вище командування Збройних сил України розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців ДУК ПС, які формували бригаду та є її бойовим кістяком.

“Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали”, — зазначають в повідомленні.

За словами бійців, у бригаді працюють численні комісії. Вони складають списки бійців, а на командирів підрозділів відкрито службові розслідування.

“Не виключено, що відкриють кримінальні провадження за надуманими звинуваченнями в невиконанні бойових розпоряджень. Командири та бійці готові відстоювати свою, і полеглих побратимів, честь та гідність в законний спосіб”, — зазначають бійці та підкреслюють, що всі накази командування бійцями та командирами виконуються.

“Залишаються абсолютно незрозумілими дії на цілковите ослаблення боєздатного підрозділу, яким від самого початку повномасштабного вторгнення є дана військова частина. ДУК ПС був, є і буде оборонцем незалежності України та її територіальної цілісності. Кожен командир та боєць ДУК ПС, в якому б підрозділі він не знаходився, завжди буде взірцем виконання військового обов’язку, зразком дисципліни та мужності”, — резюмують у повідомленні.

В той же час джерела УП повідомляють, що хоча ДУК є вмотивованим та надзвичайно боєздатним, на напрямку Часового Ярку ситуація дещо “просідала”, що не могло не зацікавити військове керівництво.

Виявилось, щ у бригаді існують проблеми. Управління з-поміж ключових людей ДУКу нібито відокремлювало від військовослужбовців з “Правого сектора”, які перевелись до них з інших частин (їх ще називали “піксельними”).

Джерела також зазначають, що ставлення до “піксельних” було гіршим, їх часто першими відправляли в бій і через брак досвіду вони втрачали позиції.

Один з колишніх бійців ДУКу, який служив у підрозділі в часи АТО й перший рік повномасштабного вторгнення, повідомив, що корінь нинішньої проблеми лежить у певною мірою неможливості переформатування колишнього добровольчого підрозділу у регулярну бригаду Збройних сил.

Після переформатування ДУКу у 67-му бригаду добровольцям довелося діяти за військовими законами, адже колишні керівники ДУКу не мали військових звань, які б дозволили зайняти їм керівні посади.

За часів колишнього головкома Валерія Залужного керівникам ДУКу, зокрема Андрію Стемпіцькому, вдавалося зберігати певну автономію в бригаді й мати підтримку з Генштабу.

“А коли призначили Сирського, то їх поставили перед фактом: ви маєте виконувати тільки ті функції, які відповідають вашому посадовому рівню. Вони це розцінили як політичне переслідування. Для ідейних бійців ДУКу це виглядає як руйнування двіжу, а по факту – це просто унормування системою своєї бойової одиниці”, — зазначив колишній боєць.

Нагадаємо, з початком повномасштабного вторгнення Добровольчий український корпус “Правий сектор” увійшов до складу ЗСУ.

У 2023 році ДУК розділився на дві частини: одна приєдналася до Сил спеціальних операцій, інша – стала 67-ою окремою механізованою бригадою. У лютому 2024 зі складу 67-ї бригади вийшла частина батальйону “Вовки Да Вінчі” і перейшла до 59-ї мотопіхотної бригади їм. Якова Гандзюка.

Стосовно ситуації у Часовому Ярі, колишній заступник голови Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко розповів, що завданням російських військових справді є захоплення Часового Яру Донецької області. Після цього вони можуть зосередитися на Покровську, Словʼянську та Краматорську. І для наступу у них є все необхідне.

Ольга Степанова

Recent Posts

Названо кількість штрафів, які ТЦК можуть виписати ухилянтам від мобілізації

Президент Володимир Зеленський підписав 16 травня новий закон про мобілізацію. Тепер на громадян, які уникають…

2 хв. ago

В Росії затримали командира бригади, який влаштувала різанину в Бучі

Командира 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади полковника Артема Городилова, який командував окупантами під час різанини в…

8 хв. ago

Орбан зняв кумедне відео про свою подорож до Києва: кадри нагадують голлівудський фільм

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який тільки 2 липня приїжджав до Києва з місією змусити Київ…

13 хв. ago

За парти з 1 серпня: вже названо області, де школи розпочнуть навчальний рік з літа

Деякі школи України вже визначилися з датою початку нового навчального року 2024-2025, а керівництво навчальних закладів у…

27 хв. ago

Українці масово закривають ФОП: зростання показника склало 54%

В Україні намітилася небезпечна тенденція у малому та середньому бізнесі. Громадяни масово почали припиняти свій…

31 хв. ago

50 тисяч українців забиратимуть на війну щокварталу: скільки ще не вистачає

В Україні до кінця року планують мобілізувати 200 тисяч чоловіків. За даними німецького видання WELT,…

37 хв. ago