“Це несерйозно”: Кремль зміг надурити росіян щодо подій на Курщині, – CNN

Кремлю вдалося переконати російське суспільство, що вторгнення ЗСУ в Курську область – це щось незначне і взагалі не має значення. Про це пише CNN.

Попри активізацію російських зусиль в останні дні, Україна продовжує контролювати сотні квадратних кілометрів російської території. 

“Наступ росіян здебільшого відбувається на флангах нашого плацдарму. Вони продовжують намагатися просуватися, але успіхи стають поступовими, десь їм вдається зайняти вулицю в селі. Але це відбувається в обох напрямках – ми також контратакуємо і відтісняємо їх”, — сказав CNN командир українського батальйону на ім’я Дмитро, який воює на Курщині.

За підрахунками експертів, для витіснення ЗСУ з Курської області Росія розгорнула близько 40 000 військових, яких насмикали потроху з різних ділянок фронту.

“Це еквівалентно тому, щоб нишпорити поміж диванних подушок у пошуках дрібних грошей”, — сказав CNN старший науковий співробітник британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI) Марк Галеотті.

Як зазначають експерти, Росія намагається уникати відволікання будь-яких значних сил з лінії фронту в Україні для боротьби під Курськом. Хоча спочатку вторгнення ЗСУ було шоком як для уряду, так і для пересічних росіян, Кремлю вдалося применшити значення цієї події в очах народу.

“Стратегія полягає в тому, щоб відвернути увагу населення від того, що сталося, що, безсумнівно, є великим збентеженням, і створити враження, що це несерйозно”, – каже Джон Лоух, науковий співробітник програми Росії та Євразії у Chatham House. 

Уряд Путіна охарактеризував наступ ЗСУ в Курській області як “набіг” і навмисне применшив статус своєї контратаки, назвавши її “контртерористичною операцією”.

Замість того, щоб зосередити ресурси на звільненні власної території, російські військові розширили свої наступи на кількох фронтах в Україні, зокрема в ключових районах Харківщини, Донбасу та Запоріжжя.

“Здається, дуже високим пріоритетом для Кремля є просування якомога далі на Донбасі, не зважаючи на втрати. Є своєрідне вікно, яке ось-ось закриється, тому що ви потрапляєте в цю пору року, коли дороги перетворюються на бруд”, — додав Лоух.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація в обхід ТЦК: що змінилося для військовозобов’язаних

В Україні змінили підхід до мобілізації - військовозобов'язані зможуть обирати місце для служби в обхід…

3 хв. ago

Скандал із закупівлею продуктів для ЗСУ: військовим відправили неякісні консерви

В Україні виник черговий скандал із закупівлями продуктів для Збройних сил України. Журналісти провели розслідування…

12 хв. ago

Позбавлення прав на 7 років: за що тепер можуть покарати водіїв

Український автомобільний блогер Олександр Металіді на своєму YouTube-каналі "Автопроект Харків" випустив відео про суттєві зміни в законодавстві…

20 хв. ago

Школи можуть залишитися без тепла: що чекає на учнів взимку

У холодну пору року школам доведеться зробити важливий вибір- залишити дітей навчатися в класах чи…

32 хв. ago

Незаконні діагнози та мільйони доларів: після скандалу “спливли” сотні скарг на хабарництво у МСЕК

Міністерство охорони здоров'я України отримало більше 3000 скарг на роботу МСЕК, що стало сигналом для…

41 хв. ago

Водійські права по-новому: у МВС готуються серйозно змінити життя українців

Оприлюднено проект постанови уряду про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань…

49 хв. ago