Забирають машину на потреби ЗСУ: як отримати компенсацію

Під час воєнного стану в Україні держава може вилучати автомобілі для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Проте ця норма не поширюється на громадян, які мають лише один транспортний засіб — їх авто не можуть мобілізувати.

Згідно із законом №10449 про мобілізацію та проходження військової служби, військово-транспортний обов’язок стосується центральних і місцевих органів влади, державних установ, підприємств, а також громадян, що володіють кількома транспортними засобами.

Машина на користь ЗСУ опинилася у продажу, фото: Facebook

Вилучати автомобілі мають право співробітники ТЦК, СБУ та ГУР за рішенням місцевих державних адміністрацій, оформленим відповідними розпорядженнями.

Процедура вилучення авто включає складання акта прийняття-передачі, в якому вказують технічний стан, залишкову вартість і деталі, що дозволяють ідентифікувати автомобіль.

Після закінчення воєнного стану і оголошення демобілізації транспортні засоби мають повернути власникам протягом 30 днів. Якщо повернути авто неможливо, Кабінет Міністрів визначає порядок компенсації.

Авто для ЗСУ

Існують обмеження щодо використання мобілізованих автомобілів: їх не можна відправляти за межі України, передавати у власність іншим особам, надавати в оренду або використовувати як заставу.

У разі пошкодження автомобіля під час мобілізації власник може звернутися до ТЦК для отримання компенсації. Для цього необхідно подати заяву з актами прийняття-передачі і повернення авто, а також звітом про оцінку майна. ТЦК повинні розглянути заяву і прийняти рішення щодо виплати компенсації протягом 10 робочих днів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago