Забирають машину на потреби ЗСУ: як отримати компенсацію

Під час воєнного стану в Україні держава може вилучати автомобілі для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Проте ця норма не поширюється на громадян, які мають лише один транспортний засіб — їх авто не можуть мобілізувати.

Згідно із законом №10449 про мобілізацію та проходження військової служби, військово-транспортний обов’язок стосується центральних і місцевих органів влади, державних установ, підприємств, а також громадян, що володіють кількома транспортними засобами.

Машина на користь ЗСУ опинилася у продажу, фото: Facebook

Вилучати автомобілі мають право співробітники ТЦК, СБУ та ГУР за рішенням місцевих державних адміністрацій, оформленим відповідними розпорядженнями.

Процедура вилучення авто включає складання акта прийняття-передачі, в якому вказують технічний стан, залишкову вартість і деталі, що дозволяють ідентифікувати автомобіль.

Після закінчення воєнного стану і оголошення демобілізації транспортні засоби мають повернути власникам протягом 30 днів. Якщо повернути авто неможливо, Кабінет Міністрів визначає порядок компенсації.

Авто для ЗСУ

Існують обмеження щодо використання мобілізованих автомобілів: їх не можна відправляти за межі України, передавати у власність іншим особам, надавати в оренду або використовувати як заставу.

У разі пошкодження автомобіля під час мобілізації власник може звернутися до ТЦК для отримання компенсації. Для цього необхідно подати заяву з актами прийняття-передачі і повернення авто, а також звітом про оцінку майна. ТЦК повинні розглянути заяву і прийняти рішення щодо виплати компенсації протягом 10 робочих днів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

5 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

7 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

8 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

12 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

13 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

16 хв. ago