Забирають машину на потреби ЗСУ: як отримати компенсацію

Під час воєнного стану в Україні держава може вилучати автомобілі для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Проте ця норма не поширюється на громадян, які мають лише один транспортний засіб — їх авто не можуть мобілізувати.

Згідно із законом №10449 про мобілізацію та проходження військової служби, військово-транспортний обов’язок стосується центральних і місцевих органів влади, державних установ, підприємств, а також громадян, що володіють кількома транспортними засобами.

Машина на користь ЗСУ опинилася у продажу, фото: Facebook

Вилучати автомобілі мають право співробітники ТЦК, СБУ та ГУР за рішенням місцевих державних адміністрацій, оформленим відповідними розпорядженнями.

Процедура вилучення авто включає складання акта прийняття-передачі, в якому вказують технічний стан, залишкову вартість і деталі, що дозволяють ідентифікувати автомобіль.

Після закінчення воєнного стану і оголошення демобілізації транспортні засоби мають повернути власникам протягом 30 днів. Якщо повернути авто неможливо, Кабінет Міністрів визначає порядок компенсації.

Авто для ЗСУ

Існують обмеження щодо використання мобілізованих автомобілів: їх не можна відправляти за межі України, передавати у власність іншим особам, надавати в оренду або використовувати як заставу.

У разі пошкодження автомобіля під час мобілізації власник може звернутися до ТЦК для отримання компенсації. Для цього необхідно подати заяву з актами прийняття-передачі і повернення авто, а також звітом про оцінку майна. ТЦК повинні розглянути заяву і прийняти рішення щодо виплати компенсації протягом 10 робочих днів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Може статися землетрус великої потужності: сейсмолог назвав найнебезпечніший регіон України

Потужний землетрус, який стався на днях у зоні Вранча на території Румунії, відчули і в Україні. Мешканці…

2 хв. ago

«Адвокати мають усе порєшать». У справі Резніченка «сплив» куратор «Великого будівництва» Голик

Опосередковано у справі з «розпилу» грошей на дороги Дніпропетровщини проскочили згадки про тіньового куратора проєкту «Велике будівництво» і…

7 хв. ago

Мобілізація чоловіків до 25 років: в Україні готують наказ про заборону

Український парламент має намір зупинити мобілізацію чоловіків 18-25 років шляхом ухвалення окремого наказу, щоб не…

27 хв. ago

У Дніпрі під Києвом виловили хижу рибу-мутанта із зеленим м’ясом (відео)

У водах Дніпра неподалік Києва чоловікові вдалося виловити щуку середніх розмірів, яка виділялася незвичайним "забарвленням".…

36 хв. ago

Чи може чоловік з тимчасовою відстрочкою виїжджати за кордон

Під час воєнного стану військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть перетинати державний…

44 хв. ago

В Україні можуть різко підвищити премії для деяких суддів

Кабінет Міністрів України у проєкті державного бюджету на 2025 рік пропонує ввести нову систему преміювання…

52 хв. ago