Контроль над АЕС і переворот у Кремлі: аналітик оцінив наслідки подій під Курськом

Прорив ЗСУ в Курську область загнав Кремль у глухий кут, з якого можна вийти або через перемовини, або через переворот. До територіальних втрат РФ додається ще Курська АЕС, до якої наближаються українські війська, а також газовимірювальна станція “Суджа”, яка вже давно лишилась позаду. Про те, якими можуть бути наслідки бойових дій на російській території, голова Центру аналізу та стратегій, політолог Ігор Чаленко розповів у ефірі телеканалу “Київ 24”.

Чаленко запропонував розглянути ситуацію в Курській області з двох аспектів — енергетичні втрати РФ та політичні зміни. Він нагадав про контроль над станцією “Суджа” і про рух ЗСУ у бік Курської АЕС. На його думку, Україні, щоб тиснути на енергетику, не обов’язково захоплювати Курську АЕС. З його слів, “буде абсолютно достатньо” контролювати територію навколо, адже реактори вже від’єднали від російської енергетичної системи.

Тим часом втрата Курщини, з одного боку, і приєднання окупованих українських територій, з іншого, загнало очільника Кремля в глухий кут. Путіну доведеться шукати якісь варіанти, щоб розв’язати проблему, і тепер він буде змушений погодитись на мирні перемовини. Якщо росіянин цього не зробить, то еліти його просто знімуть, заявив Чаленко.

“Зараз створюються ледь не ідеальні умови для того, аби розпочинати перемовини. Якщо Путін на це не піде, його знімуть власні ж еліти, застосувавши, як мінімум, процедуру наступництва, тому що їм треба більш договороздатний лідер”, — сказав політолог.

Ольга Степанова

Recent Posts

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

3 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

18 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

32 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

43 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

54 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

1 годину ago