Україна «зачищає» російську ППО до прильоту перших F-16

Українська армія, ймовірно, намагається послабити протиповітряну оборону Росії напередодні постачання винищувачів F-16. У разі успіху це може дозволити Україні ефективніше використовувати пілотовану авіацію у довгостроковій перспективі.

Про це повідомляється у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Свідченням можливих спроб України послабити російську ППО є знищення батарей С-300 та С-400 у Криму та Білгородській області, а також пошкодження дронами двох літаків Су-57 на аеродромі Ахтубінськ.

«Системи ППО С-300/С-400 та винищувачі Су-57 є найважливішими засобами російської ППО та авіації, які позбавляють Україну можливості використовувати літаки поблизу лінії фронту та підтримувати російські наступальні операції в Україні», – додали аналітики.

У звіті йдеться, що якщо ЗСУ послаблять ППО Росії до того, як Україна отримає значну кількість літаків, то військові можуть створити умови для майбутнього використання пілотованої авіації ближче до прифронтових районів.

Згодом українська армія зможе перейти до концепції операцій, що поєднує авіацію з підтримкою наземних операцій, але за трьох умов:

якщо українські військові отримають достатню кількість винищувачів;

західні партнери підготують достатню кількість кваліфікованих пілотів;

якщо Україні вдасться послабити російську протиповітряну оборону.

Водночас аналітики нагадують, що за словами західних офіційних осіб, Україна й надалі зіштовхуватиметься з матеріальними та тренувальними обмеженнями, що, ймовірно, завадить їй широкомасштабно використовувати авіацію у 2024 році.

«Українські та західні офіційні особи раніше зазначали, що буде потрібен значний час для належної підготовки достатньої кількості українських пілотів та оснащення Збройних сил України щонайменше 150 літаками F-16, необхідними для отримання переваги в повітрі, необхідної для підтримки наземних операцій», – додали в ISW.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

6 хв. ago

Київ накриє сильна злива: синоптики зробили прогноз погоди на 6 жовтня

У ніч на 6 жовтня Київ та область накриє сильна злива, яка протримається до вечора.…

8 хв. ago

Затримано голову Хмельницької МСЕК, яка викидала сумки з 500 тис. дол. через вікно

Працівники ДБР затримали керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, яку підозрюють у незаконному збагачені. Напередодні у службових кабінетах і…

15 хв. ago

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

23 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

25 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

32 хв. ago