Як будуть карати українців за неоновлення даних у ТЦК: в Раді розкрили механізм

З 18 травня, після набуття чинності нового закону про мобілізацію, військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років повинні будуть оновити свої дані у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті. Якщо цього не зробити на людину чекають штрафи або кримінальна відповідальність.

Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, інформує “Телеграф”.

За його словами, з 18 травня в Україні запрацює електронний кабінет, де чоловіки самостійно зможуть оновити власні дані.

“Наприклад, є громадяни України, які не знаходяться в базі “Оберіг”, але вони знаходяться в різних базах. Зараз ці реєстри об’єднуються між собою аби актуалізувати місцепроживання, місце роботи, освіту, актуалізувати родичів, телефон. Якщо всього цього немає — треба зробити, щоб ТЦК це бачили”, – пояснив він.

Після цих дій військкомати будуть вирішувати яким чином мобілізаційний план з урахуванням потреби.

При цьому, якщо з електронним кабінетом виникнуть проблеми, то відвідування ЦНАПу або ТЦК не уникнути.

“Я розумію, що в нас люди психологічно не хочуть йти в ТЦК. Але коли громадянин оновить свої дані в електронному кабінеті — верифікує телефон, адресу проживання — він все одно отримає туди повістку на проходження ВЛК”, – наголосив Федієнко.

Якщо людина не оновить свої дані, то вона муситиме сплатити штраф, який, згідно з новим законом, підвищується. Йдеться про штрафи у розмірі від 25 до 50 тисяч гривень. Тож їх не кожен зможе сплачувати, а отже і потоку штрафів не буде. Окрім цього, згідно з Адміністративним кодексом, після певного штрафу людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

Також Федієнко пояснив, що після ігнорування листа від ТЦК про обов’язок відновити свої дані, людину вносять в базу ухилянтів. І коли в такого громадянина перевірятимуть документи, патрульні можуть побачити його у базі. Тоді його зобов’язані примусово доставити до ТЦК.

На думку члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки мобілізаційна кампанія з самого початку була побудована неправильно. Наразі у суспільстві вважається, що, якщо людину мобілізують, то її обов’язково відправлять на “нуль”.

“Та треба розуміти, що на передову потрапляє лише 10-15%. Всі інші мобілізовані — обіймають посади за купою інших спеціальностей, які на фронті потрібні не менше, ніж у цивільному житті. Потрібні й звичайні бухгалтери, економісти, логісти й електрики. До того ж жодному командиру не вигідно відправляти на нуль немотивованих людей”, – наголосив речник.

Ольга Степанова

Recent Posts

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

15 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

28 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

36 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

42 хв. ago

В Україну прийшов потужний циклон із півдня: прогноз погоди на 6 жовтня

У неділю, 6 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощів в Україні…

47 хв. ago

В Україні офіційно схвалено бронювання за гроші: скільки будуть брати

В Україні планують запровадити систему економічного бронювання, яка надасть окремим категоріям працівників можливість отримати відстрочку…

51 хв. ago