Мобілізація триває: що загрожує ухилянтам після кількох штрафів

В Україні в рамках посилення покарання за ухилення від мобілізації громадян призовного віку чекатиме кримінальна відповідальність. Такий розвиток подій для ухилянтів можливий за умови отримання кількох штрафів.

Про це розповів член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки ВРУ, нардеп від “СН” Олександр Федієнко в інтерв’ю видання “Телеграф”.

За його словами, громадянам, які матимуть кілька штрафів за ухилення від мобілізації, загрожуватиме кримінал. Водночас, штрафи можна буде оскаржити в суді, однак судовий процес може бути складним. Припускає, що не всі будуть в змозі оплатити підвищені розміри штрафів. Також вважає, що масштабного потоку штрафів для ухилянтів не буде.

“Я не думаю, що це буде системно. По-перше, розмір штрафу збільшується. Мова йде про штрафи у розмірі близько 25 тисяч, близько 50 тисяч гривень. Не кожен зможе сплачувати такі штрафи, які будуть передбачені. Тож, точно не буде потоку штрафів. По-друге, згідно з Адміністративним кодексом, після певного штрафу людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності”, – повідомив він.

Як відомо, український парламент 9 травня проголосував у цілому проєкт закону №10379, який передбачає посилення покарання для ухилянтів у вигляді більших штрафів та інших різних санкцій.

Відповідний документ працюватиме у парі з новим законом про мобілізацію. Чоловікам призовного віку, які ухилятимуться від служби, доведеться сплачувати підвищені розміри штрафів за порушення правил військового обліку. Покарання передбачене, якщо громадянин не оновив дані в Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, за зміну даних, які відсутні в е-реєстрах. Сума штрафу становитиме від 17 до 25,5 тис. гривень. Для посадовців та юросіб – від 34 до 59,5 тис. гривень.

Ухилянт від мобілізації – це громадянин призовного віку, який ухилився від повістки для уточнення військово-облікових даних, уникнув відправлення в армію.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

15 секунд ago

Україна перейшла до стратегії повільного відступу, – NYT

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

3 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

9 хв. ago

Іран, очікуючи на відповідь від Ізраїлю, відвів свої нафтотанкери

Іранські нафтоплави вийшли в міжнародні води через можливий удар Ізраїля по найбільшому нафтовому терміналу Ірану. Влада…

25 хв. ago

На Заході та в Україні ухвалили рішення про переговори з РФ: ЗМІ дізналися деталі

Офіційні особи на Заході та в Україні дійшли згоди щодо рішення, що основою для переговорів…

28 хв. ago

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

46 хв. ago