Ухилянтів таки залишать без прав та машин: що надумали у Раді

Комітет Верховної Ради України підтримав правку до закону про мобілізацію щодо механізмів притягнення до відповідальності за ухилення від військової служби. Наразі ухилянтів, які проігнорували повістку від ТЦК, позбавлятимуть прав на керування транспортними засобами. 

Про це повідомляється у телеграм-каналі “Батальйон “Монако”.

На запитання щодо нових правок до законопроекту про мобілізацію відповів народний депутат Олександр Федієнко, розповівши про ще одне покарання за ухилення від служби. За словами Нардепа, він особисто наполягав на тому, щоб правку про позбавлення прав за ухилення внесли до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Відповідно до схваленої Комітетом Верховної Ради правки, тепер у разі ухилення від військової служби ТЦК отримає право подавати відповідну інформацію про порушника до правоохоронних органів. Ці дані внесуть до відповідної інформаційної бази.

Подальший механізм покарання порушників закону діятиме так. Після того, як ТЦК вручило повістку, а її одержувач це проігнорував і не з’явився до ТЦК і Військово-лікарської комісії, інформація про ухилянта перейде в базу поліції.

Далі в базі, при, наприклад, затриманні або перевірці документів співробітниками поліції, з’являється інформація про те, що людина ухиляється від військового обов’язку, і у неї перевіряється наявність прав водія.

Після цього на порушника чекає адміністративна відповідальність, а саме позбавлення його посвідчення на право керувати транспортними засобами.

Тепер Комітет Верховної Ради повинен перевірити, чи буде норма про позбавлення прав водія працювати фізично, оскільки, за словами Олександра Федієнка, можна залишити норму, а механізми її виконання вже можуть бути відсутніми.

Варто зазначити, що згідно з правками до законопроекту про мобілізацію у громадян також планують забирати автомобілі для потреб військовослужбовців, якщо в одній сім’ї є два і більше транспортних засобів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

5 хв. ago

Київ накриє сильна злива: синоптики зробили прогноз погоди на 6 жовтня

У ніч на 6 жовтня Київ та область накриє сильна злива, яка протримається до вечора.…

7 хв. ago

Затримано голову Хмельницької МСЕК, яка викидала сумки з 500 тис. дол. через вікно

Працівники ДБР затримали керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, яку підозрюють у незаконному збагачені. Напередодні у службових кабінетах і…

14 хв. ago

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

22 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

24 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

30 хв. ago