Термінали Starlink допомогли Росії захопити Вугледар – WP

Термінали Starlink зробили російські війська на фронті більш ефективними та мобільними. Зокрема, наявність цих комплексів була одним із факторів, що прискорили захоплення окупантами міста Вугледар на Донеччині.

Про це написало видання The Washinghton Post із посиланням на офіцера 72-ї механізованої бригади ЗСУ, яка захищала район Вугледара з 2022 року і нещодавно була змушена відступити. Окрім “Старлінків”, ворогу допомогла нестача людей та озброєння в української армії.

 Термінали Starlink з’являлися на російських позиціях протягом усього минулого року, але лише в останні кілька місяців їхній вплив став по-справжньому відчутним. Окупанти використовують їх для координації атак, йдеться в матеріалі.

Українські військовослужбовці поблизу Покровська за допомогою розвідувальних БПЛА бачать на російських позиціях системи Starlinks з минулого місяця. Якщо раніше вони не могли контролювати деякі пересування, маневри, артилерію чи піхоту, то тепер будуть тільки вдосконалюватися, пояснив український військовий на умовах анонімності.

Як пише ЗМІ, термінали дозволяють росіянам використовувати супутниковий інтернет для покращення координації під час штурмів, здійснювати більше вильотів БПЛА та обстрілювати українські війська точним артилерійським вогнем, попри зусилля США, спрямовані на зупинення потоку технологій.

Термінали, які дають командирам можливість бачити поле бою в реальному часі за допомогою безпілотників і забезпечують безпечний зв’язок між солдатами, підпадають під санкції США.

Вашингтон і Київ співпрацюють зі SpaceX, щоб “запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink в окупованій Україні”. Зокрема, Міністерство фінансів США зосередило увагу на “потенційних порушеннях санкцій”, пов’язаних з міжнародною контрабандою, заявив підполковник Чарлі Дітц, речник Міністерства оборони США.

Однак наразі Пентагон і SpaceX не надали конкретної інформації про зусилля США, зокрема про те, скільки незаконних терміналів, які використовувалися російськими силами, було виведено з ладу.

Романчук Микола

Recent Posts

ISW: Путін явно боїться йти на цей крок

Володимир Путін, ймовірно, прагне уникати мобілізації якомога довше, а тому Кремль використовує нещодавню угоду про…

2 хв. ago

Глава «Росатому» поскаржився Путіну на Лукашенка

Генеральний директор «Росатому» Олексій Ліхачов розповів Путіну, що держкорпорації «діставалося» від Лукашенка під час будівництва АЕС в…

15 хв. ago

Росія закриває Чорне море для Європи: про що говорять останні обстріли Одеси

Експерт із судноплавства Андрій Клименко підсумовує недавні удари по Одеському порту. Він бачить у них…

18 хв. ago

Які зміни чекають пенсіонерів у 2025 році?

У 2025 році будуть встановлені нові умови для виходу на заслужений відпочинок, а для пенсіонерів…

25 хв. ago

Назвали три знаки Зодіаку, які чекають провали та невдачі

Жовтень 2024 року, як прогнозується, стане складним місяцем для трьох знаків Зодіаку, які можуть зіткнутися…

41 хв. ago

В Україні встановлять нові дорожні знаки: подробиці

З 1 листопада 2024 року в усіх містах України зміняться правила щодо обмеження швидкості на…

52 хв. ago