“Рамзане Ахматовичу, заберіть нас”: ЗСУ показали полоненого “кадирівця” з елітної “групи Аїда”

У соцмережах стали з’являтися відео з полоненими чеченцями з “групи Аїда”, або групи спеціального призначення “Аїд” батальйону “Ахмат”. Це досить рідкісне явище, тому що найчастіше “ахматівці” перебувають у глибокому тилу та займаються там охороною військових і стратегічних об’єктів. Так, у Суджі вони мали охороняти газорозподільну станцію, яка зараз під контролем ЗСУ. Один із полонених на камеру зізнався, що він із групи “Аїд” і попросив Рамзана Кадирова, главу Чечні, забрати його. Фокус зібрав усе, що відомо про групу “Аїд” і які були їхні пересування в Курській області.

Що відомо про просування “групи Аїда” в Курській області

6 серпня, як відомо, ЗСУ зайшли на територію Курської області РФ. Там були присутні бійці батальйону “Ахмат”, але вони, як сказав сам командир батальйону Апті Алаудінов, “розминулися” з українськими військовими.

Російського строковика, який заявив протилежне, змусили вибачатися на камеру.

Уже за два дні, 8 серпня, автор пропагандистського російського Telegram-каналу “Записки ветерана” заявив, що російські ССО, “группа Аида” і ще низка підрозділів уже приступили до завдання з деблокування Суджи”.

Повідомлення про “гурт Аїда”Фото: Скриншот

9 серпня на цьому ж каналі повідомлялося, що в Суджі почалися бої. “Група Аїда”, ССО та низка інших підрозділів МО РФ почали заходи з деблокування міста”, — було написано вранці.

Повідомлення про “гурт Аїда”Фото: Скриншот

10 серпня вже інший пропагандистський Telegram-канал “Военкор Котенок” опублікував повідомлення, в якому йшлося про те, що “противник вдарив по одному з пунктів тимчасової дислокації групи СпПН “Аїд” “Ахмат” у Курській області з РСЗВ і 155-мм артилерії. Після влучання на місці утворилася хмара їдкого диму”.

Повідомлення про “гурт Аїда”Фото: Скриншот

“Усі, хто почав дихати, із судомами і блювотою зараз. Відправлені в токсикологію. Слизова горить”, — повідомило джерело. Автор каналу стверджує, що це були боєприпаси, начинені складом із хлором. Але українські ЗМІ зазначають, що ЗСУ не використовують хімічну зброю, а ЗС РФ якраз використовують і дуже часто, що було неодноразово підтверджено.

Ймовірно, це був “дружній вогонь” від російських військових, які не знали, що група “Аїд” дислокується в цьому районі.

З 11 серпня вже українські Telegram-канали, зокрема “Хочу жити”, почали публікувати відео з полоненими російської армії, троє з яких заявили, що вони з батальйону “Ахмат”.

А також з ‘явилося відео зі ще одним полоненим, який заявив, що він саме зі спецпідрозділу “Аїд” і попросив Рамзана Кадирова забрати його. Російські Telegram-канали поспішили заявити, що це брехня.

“За моєю інформацією, з “групи Аїда” за всі дні ведення бойових дій у Курській області ніхто в полон не потрапляв… Не виключаю, що полонений справді чеченець. Але точно не з “групи Аїда”, — написав автор пропагандистського російського Telegram-каналу “Записки ветерана”.

Цікаво, але на каналі самих “аїдівців” написано, що їхні бійці в полон потрапити ніяк не могли, бо “кожен боєць “групи Аїда” СпП “Ахмат” має чіткі інструкції на самопідрив у разі загрози полону. Навіть якщо ти залишився один, був поранений і в тебе є вибір — вибором послужить граната”.

“Тому в полон ми не можемо потрапити фізично”, — сказано в повідомленні.

Що таке група “Аїд”, або “група Аїда”

РосЗМІ називають цей підрозділ частиною Спеціального загону швидкого реагування (СОБР) “Ахмат”.

СОБР “Ахмат”Фото: Скриншот

“Ахмат”, як відомо, фактично підпорядковується особисто голові Чеченської республіки Разману Кадирову. Командир підрозділу — Апті Алаудінов.

Нібито, це той самий командир із позивним “Аїд”Фото: Скриншот

Група спеціального призначення “Аїд”, або “група Аїда”, названа так на честь командира підрозділу з позивним “Аїд”. Усе, що відомо про цю групу, написано або ними самими в соцмережах, або з хвалебних статей у росЗМІ. Рамзан Кадиров часто постить ролики “роботи” цієї групи, запевняючи, що “для групи “Аїд” відсутні будь-які перешкоди на шляху до досягнення поставленої мети… Цим цілком пояснюється їхня висока ефективність на одній із найскладніших ділянок фронту”, — писав Кадиров.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

2 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

18 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

23 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

30 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

40 хв. ago