Помста за Курськ: експерти попередили про масштабну ракетну атаку на Україну

Після початку подій в Курській області Росії в західних медіа з’явилось припущення, що путінська армія може готувати масштабну ракетну атаку як помсту Україні. 

Коли Росія здатна здійснити ракетну атаку та чи буде вона дійсно масованою – в коментарі для ТСН.ua військові експерти назвали найбільш вірогідні сценарії, на які слід очікувати найближчим часом.

Чи може статися масована ракетна атака? Так, безумовно. Чи буде російська армія рефлексувати на на дії українського війська в Курській області? Не думаю”, – каже колишній речник Генштаба ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов.

Та додає: “Росіяни діють в такий спосіб (здійснюють атаку повітряними цілями – Ред.), коли точно мають веріфіковану інформацію щодо доцільності нанесення уражень по тих чи інших об’єктах. Тобто коли об’єкти дорозвідані. І за умови наявності ресурсу. Зверніть увагу, що крайня ракетна атака на передмістя Києва – це корейські ракети. “Іскандерів” у росіян не так багато, вони гатять ними по території Курській області, намагаючись поцілити по нашим підрозділам, які проводять там заходи”.

На думку Селезньова, можлива наступна ракетна атака росіян по Україні навряд чи буде пов’язана саме з подіями в Курській області.

“Росіяни мають певні накопичені ресурси, але вони не будуть влаштовувати масштабну ракетну атаку заради атаки. Вони будуть працювати по тих цілях, щодо яких є впевненість, що це  – відповідні об’єкти українського війська. Тобто дослідили – вдарили, дослідили – вдарили. Не думаю, що вони будуть орієнтуватись на масовані ракетні атаки заради того, щоб просто гатити. Будуть бити по визначених веріфікованих цілях”, – каже Селезньов.

Чи багато ракет у ворога

На це питання Владислав Селезньов відповів так: “Тут ситуація дещо дивна. Наша розвідка повідомляє про чималий запас ракет у Росії. Звісно, окупанти не можуть взяти та випустити його весь – вони мають залишати певний комплект. Від початку війни Росія збільшила виробництво крилати ракет Х-101 в 7,5 разів, “Іскандерів” – понад в 3 рази, “шахедів” – в 6 разів більше виготовляють. Якщо у росіян є ресурс для обстрілів, то чому ворог активно не використовує його? Чи може спрацювати фактор накопичення цих ракет для здійснення масованої атаки? Цей варіант виключати не можно. Але я залишаюсь прихильником думки про те, що росіяни наносять удар по тих цілях, щодо яких у них є веріфікована інформація”.

Резюмуючи, Селезньов каже, що путінська армія певною мірою є символісткою та може прив’язати масовану атаку до Дня державного прапора та Дня Незалежності України.   

“Є ключове питання: хто буде перебувати в ці дні в Києві. Зараз в експертному середовищі активно обговорюється прибуття в 20-х числах цього місяця з офіційним візитом прем’єр-міністра Індії пана Моді. Я впевнений в тому, що в той день, коли пан Моді буде в Києві, навряд чи масована ракетна атака може статися. Хоча знову ж таки. Цинізм ситуації полягає в тому, що коли прем’єр-міністр Індії був в Москві, одна з російських ракет прилетіла за 400 метрів від індійського посольства в Києві”, – каже Селезньов. 

Готуються

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко не виключає, що ракетна атака може статись 24 серпня або в районі цієї дати.

Атака може бути пов’язана в першу чергу з Днем Незалежності, до якого готуються російські окупанти. У росіян зараз наступна тактика нанесення ударів: через брак ракет вони зараз раз на місяць проводять більш-менш потужну атаку. Минулого разу це було 8 липня. Зараз, на відміну від попередніх років, вони комбінують, щоб імітувати масованість. Але ми бачимо, що таке відбувається частіше, ніж раз на місяць. Переважно протягом всього місяця – це удари дронами-камікадзе, поодинокі удари балістикою або авіаційними ракетами типу Х-59, Х-69, Х-31, Х-38. Так чи інакше – вони будуть готувати ракетну атаку,але вона не буде такою апокаліптичною, як про це пишуть західні медіа”, – каже Коваленко.

Може бути потужною

Військовий експерт Олексій Гетьман вважає, що тривала пауза може свідчити про накопичення ракет.

“За місяць Росія може виготовляти приблизно 100 різноманітних ракет. Те, що в них залишилось – недоторканий запас. Йдеться про 15% від тієї кількості, яка була у них на початок повномасштабного вторгнення. Вже майже місяць не було масованої ракетної атаки по Україні. Були поодинокі обстріли. Якщо довго немає ракетної атаки, то це означає, що наступна може бути потужною. Чи можлива вона? Можлива. Вони сконцентрували літаки. Якщо окупанти вирішили здійснити масовану атаку, то може йтись про приблизно 100 ракет. Якщо вирішать залізти в свій недоторканий запас, то це може бути ракетний удар з використанням до 200 ракет. Таке теоретично можливо. В них є такі можливості. Але тоді у них зламається система їхнього захисту”, – каже Гетьман.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

4 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

12 хв. ago

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

19 хв. ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

28 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

37 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

45 хв. ago