У РФ заряджають Ту-95 новою партією Х-101 для удару по Україні: який можливий залп

Російський літак Іл-76 привіз вантаж авіаційних ракет Х-101 на авіабазу ЗС РФ, з якої злітають літаки для ударів по Україні. Крім того, можуть готуватись бомбардувальники на двох інших військових аеродромах. Про деталі підготовки росіян до нового удару по українцях розповіли у моніторинговому Telegram-каналі Tracking.

О 9:35 12 липня у каналі з’явилось повідомлення про переліт військово-транспортного літака між авіабазами “Оленья” у Мурманській області та “Енгель-2” у Саратовській області. Вантаж, який він здатен перевезти за один захід — приблизно 40–48 тонн, і цим вантажем могли бути ракети Х-101/Х-555 (по 2,5 тонни кожна). На авіабазах, між якими курсував літак, продовжують перебувати бомбардувальники Ту-95, кожен з яких навантажується до восьми Х-101. Росіяни можуть готувати до старту бомбардувальники на базі “Оленья” та на “Енгельс-2”, ідеться у дописі. На опублікованих супутникових знімках можна нарахувати вісім таких бортів.

“РФ розпочала спорядження бортів Ту-95МС на авіабазі в Мурманській області”, — ідеться у повідомленні.

Обстріли РФ — скільки Ту-95 готують до удару Х-101 Фото: Tracking

У моніторинговому каналі зауважили нову тактику ЗС РФ щодо підготовки обстрілів України. Як з’ясувалось, раніше Ту-95МС, які базувались, наприклад, на аеродромі “Оленья”, заряджались ракетами на “Енгельс-2”. По тому, як вони летіли туди і назад, можна було зрозуміти що буде атака. Однак тепер схоже на те, що заряджання відбуватиметься на тих базах, звідки бомбардувальники стартують. Аналітики назвали три російських аеродроми, з яких підійматимуться літаки:

  • “Оленья” — на відстані 1 800 км від України, два Ту-95;
  • “Шайковка” — майже 300 км, кількість Ту-95 не вказано;
  • “Енгельс-2” — приблизно 800 км, шість Ту-95.
Обстріли РФ — з яких авіабаз злітають Ту-95 для ударів по Україні Фото: Google Maps

Зазначимо, військовий експерт Олексій Гетьман 12 липня підтвердив, що один бомбардувальник Ту-95 останнім часом випускає лише по 2-3 ракети, а не повний залп по вісім штук. Причиною такої ситуації є літаки, які випущені за часів СРСР і вилітали весь ресурс. Якщо врахувати повідомлення Гетьмана і дані Tracking щодо кількості Ту-95, які заряджають до атаки, то орієнтовний новий залп може складати від 16 до 24 ракет (без літаків із “Шайковки”).

Тим часом саме з авіабази “Енгельс-2” стартували російські літаки, які 8 липня вдарили по дитячі лікарні “Охматдит” у Києві. OSINT-аналітики ідентифікували 95 злочинців, причетних до обстрілу, від якого загинуло 37 українців. Крім того, у ЗМІ повідомили про результати огляду уламків Х-101, які вибухнули біля лікарні. З’ясувалось, що всередині є блоки з компонентами західного виробництва, які придбала РФ попри накладені санкції.

Нагадуємо, видання Financial Times заявило, що Росія виготовляє ракет Х-101 у вісім разів більше, ніж до вторгнення. Військовий оглядач пояснив, що по 8 липня по Києву вдарила модифікована російська ракета.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

14 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

22 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

29 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

35 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

41 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

51 хв. ago