“Цього не станеться”: Велика Британія насправді не дозволила бити Storm Shadow по РФ

У Великій Британії спростували низку заяв про дозвіл застосування ракет Storm Shadow по території РФ. Вони пояснили, що для такого рішення потрібна узгоджена позиція трьох країн, і цього узгодження поки що немає. Про уточнення британської позиції написало видання The Telegraph.

Журналісти навели слова представника Даунінг-стріт, ім’я якого не розголошується. Він пояснив, що насправді Британія не скасувала заборону бити по РФ ракетами Storm Shadow. Уряд наполягає, що позиція не змінилась, хоч прем’єр-міністр Кір Стармер озвучив протилежні ідеї.

Анонімний співрозмовник The Telegraph навів дві причини, чому немає дозволу на пуски ракет Strom Shadow по військових цілях на території РФ:

  • британці бояться “ескалації війни” і втягнення своєї країни у протистояння з Росією;
  • щоб був дозвіл, має бути узгоджена позиція трьох країн, причетних до цього питання. Журналісти написали, що може іти мова про дозвіл чи відсутність дозволу від Франції, яка причетна до виробництва ракет. Назва третьої країни не озвучувалась.

Зі слів чиновника з британського Міноборони, Україні доведеться шукати “інші гарантії”, щоб застосовувати Storm Shadow. Крім того, вони пояснили, що Зеленському потрібно зрозуміти — ситуація “більш тонка”, ніж він гадає.

“Цього не станеться”, — саме так неназване джерело журналістів відповіло на пряме питання про дозвіл бити ракетам по території РФ.

Зазначимо, перші повідомлення про зміну позиції Британії з’явилось на порталі агентства Bloomberg. Журналісти опублікували окремі тези виступу нового прем’єр-міністра Кіра Стармера. Вони переповіли слова політика про те, що “Україна може вражати військові цілі в Росії британськими ракетами Storm Shadow”. У наступних абзацах пояснюється, що він підтримує рішення свого попередника, Ріші Сунака, і ЗСУ можуть застосовувати Storm Shadow у оборонних та гуманітарних цілях. Після цього у соцмережі X (Twitter) з’явився допис президента Володимира Зеленського, у якому він подякував Стармеру за дозвіл бити по РФ.

Ракети Storm Shadow – заява Ріка Стармера 10 липняФото: Скриншот
Ракети Storm Shadow – заява Володимира Зеленського 10 липня
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

36 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

38 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

39 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

50 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

52 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

53 хв. ago