Рекрутинг до ЗСУ приймає більше людей, ніж ТЦК: у Раді розповіли про мобілізацію

Представники територіального центру комплектування (ТЦК) в одній з областей України побоюються конкуренції з центром рекрутингу, який набирає людей до однієї з бригад ЗСУ. Тим часом завдяки рекрутингу вдалось мобілізувати до 15% військовозобов’язаних, які опинились в армії у травні 2024 року. Про деталі рекрутингу та роботи ТЦК голова комітету з нацбезпеки Олександр Завітневич розповів в інтерв’ю BBC.

Завітневич підтвердив, що в Україні варто провести реформу, яка зачепила б не лише військкомати, а всю систему. До війни — це був державний орган, який акумулював інформацію про військовозобов’язаних. Потім оголосили мобілізацію, і військкоми почали “шукати людей на вулицях”. Саме тоді з’явились повідомлення про “перевищення повноважень”, коли “під камери запихають людину в бусик”. Коли ж запрацювали центри рекрутингу, то з’ясувалося, що вони стали конкурентами терцентрам комплектуванням, зауважив політик.

“[Військкоми — ред.] виявили, що в офіс рекрутингу прийшло в п’ять раз більше людей, ніж прийшло в ТЦК. І вони просто просили: давайте їх кудись перемістіть в інший куток міста”, — сказав він.

Голова комітету з нацбезпеки оцінив кілька варіантів подальшого реформування терцентрів. По-перше, їх під час воєнного стану не будуть закривати, бо це “недоречно”. По-друге, є варіант зробити їх цивільними структурами або змінити підпорядкування (передати від Сухопутних військ у Міноборони). На його думку, реформи працюють тоді, коли люди бачать щось нове.

“Для наших людей, знаєте, як були військкомати, так і дотепер багато людей ТЦК так і сприймає. А рекрутинговий центр – це щось нове”, — заявив Завітневич.

Зазначимо, восени 2023 року в Міноборони України розповіли про початок реформування системи мобілізації. Для цього зробили два кроки. Перший — дозволили роботу центрів рекрутингу, які за зверненнями командирів підрозділів набирають людей до лав Сил оборони. Другий — співпраця з порталами працевлаштування, через які громадяни дізнаються про вакансії для військових.

Тим часом в Україні прийняли зміни до закону про військовий облік та низку змін до процесу мобілізації. Згідно з вимогами нормативно-правових актів, військовозобов’язані повинні оновити дані військового обліку. Для цього їм потрібно або прийти у ТЦК, або скористатись послугами ЦНАП, або встановити додаток Міноборони “Резерв+”.

Водночас представники уряду та військкоматів пояснюють, що оновлення даних не захищає від отримання повістки у громадському місці. Причина отримання повістки — відсутність військових документів або застара інформація у реєстрі “Оберіг”. Тим часом громадяни, які бажають стати добровольцями, можуть без повістки піти у ТЦК, наголосив народний депутат Федір Веніславський.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

3 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

12 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

24 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

31 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

33 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

45 хв. ago