Сотні українців тікають із Харківської області після швидкого прориву російських військ, – BBC

Після несподіваного вторгнення Росії 10 травня в прикордонних районах Харківської області тривають запеклі бої. Однак Україна наполягає на тому, що її сили здатні протистояти будь-якій атаці, пише BBC.

Видання зазначає, що в суботу Росія заявила, що під час свого останнього наступу захопила п’ять сіл у районі міста Вовчанська, проте BBC не вдалося провести незалежну перевірку цієї заяви.

Поки незрозуміло, як далеко просунуться росіяни – чи буде це пробна атака, чи початок чогось більшого. Водночас російські атаки на північному сході України призвели до евакуації майже 1800 осіб із Харківської області, повідомив глава регіону Олег Синєгубов. Ще сотні людей залишаються у Вовчанську, розташованому всього за 6 км від російського кордону.

Один із жителів міста розповів BBC, що його будинок і автомобілі було знищено російською авіабомбою, а його дружину доправили в лікарню із серйозними пораненнями. При цьому він сказав, що не хоче виїжджати, тому що боїться залишити своїх чотирьох кіз.

При всьому цьому українські чиновники стверджують, що у Росії є можливості для загострення ситуації в прикордонних районах, але не для захоплення самого Харкова.

Повідомляється, що Росія сподівається створити 10-кілометрову буферну зону для своєї Бєлгородської області після серії українських атак.

“Москва прагне отримати вигоду із затримки з прибуттям американської зброї, продовжуючи просуватися вперед у східній частині Донецької області, і відновлення важких боїв на північному сході країни ще раз підтверджує зростаючі амбіції Росії”, – зазначає BBC.

Ольга Степанова

Recent Posts

NYT розкрило, як Путін заманив Трампа в українську “пастку”

У ході детального аналізу позиції колишнього президента Дональда Трампа щодо України розкривається складна картина, сформована…

1 хв. ago

В Україні почали діяти нові правила мобілізації: чоловіків попередили про зміни

З 5 жовтня почнуть діяти нові правила призову на військову службу з мобілізації , які ініційовані Генеральним…

13 хв. ago

Названо імʼя найкращого вчителя України у 2024 році

Названо їмʼя переможця національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2024. Найкращим вчителем України стала викладачка початкових класів Леся…

22 хв. ago

“Високонебезпечний” вулкан рекордно активний: земля під ним здригається після тисяч років бездіяльності

Землетруси поблизу гори Адамс, розташованої в штаті Вашингтон (США), зазвичай відбуваються лише раз на два-три роки,…

31 хв. ago

В Іспанії мати разом з донькою відновили церковні розписи за допомогою бактерій

У Валенсії (Іспанія) мати об'єдналася разом з донькою, аби реставрувати фрески у церкві Сантос Хуанес за допомогою…

50 хв. ago

Україна планує мобілізувати 200 тисяч чоловіків: “Туберкульоз, гепатит або ВІЛ…”

Варто одразу нагадати, що в Україні продовжується дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо…

51 хв. ago