Сотні українців тікають із Харківської області після швидкого прориву російських військ, – BBC

Після несподіваного вторгнення Росії 10 травня в прикордонних районах Харківської області тривають запеклі бої. Однак Україна наполягає на тому, що її сили здатні протистояти будь-якій атаці, пише BBC.

Видання зазначає, що в суботу Росія заявила, що під час свого останнього наступу захопила п’ять сіл у районі міста Вовчанська, проте BBC не вдалося провести незалежну перевірку цієї заяви.

Поки незрозуміло, як далеко просунуться росіяни – чи буде це пробна атака, чи початок чогось більшого. Водночас російські атаки на північному сході України призвели до евакуації майже 1800 осіб із Харківської області, повідомив глава регіону Олег Синєгубов. Ще сотні людей залишаються у Вовчанську, розташованому всього за 6 км від російського кордону.

Один із жителів міста розповів BBC, що його будинок і автомобілі було знищено російською авіабомбою, а його дружину доправили в лікарню із серйозними пораненнями. При цьому він сказав, що не хоче виїжджати, тому що боїться залишити своїх чотирьох кіз.

При всьому цьому українські чиновники стверджують, що у Росії є можливості для загострення ситуації в прикордонних районах, але не для захоплення самого Харкова.

Повідомляється, що Росія сподівається створити 10-кілометрову буферну зону для своєї Бєлгородської області після серії українських атак.

“Москва прагне отримати вигоду із затримки з прибуттям американської зброї, продовжуючи просуватися вперед у східній частині Донецької області, і відновлення важких боїв на північному сході країни ще раз підтверджує зростаючі амбіції Росії”, – зазначає BBC.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

13 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

22 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

29 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

34 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

41 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

51 хв. ago