Мобілізація в Україні: як дізнатися чи є дані людини в системі «Оберіг»

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки.

Нещодавно у Верховній Раді у другому читанні ухвалили законопроєкт №10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану». Адвокат Андрій Карпенко на порталі b2bconsult розповів, як можна перевірити, чи є дані людини у реєстрі «Оберіг», якщо вона у 2017 році була визнана непридатною та виключена з обліку.

Експерт зазначив, що «Оберіг» — це державний електронний реєстр військовозобов’язаних України. Він містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років.

«Закон про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів ухвалили ще в березні 2017 року. У грудні 2022-го Кабмін видав постанову, де визначили деталі його запуску. Ця електронна система створена для забезпечення військового обліку громадян України», – сказав Карпенко.

За словами адвоката, передбачається, що військовозобов’язаний українець зможе перевіряти свої дані у системі «Оберіг» у персональному електронному кабінеті.

«Але такий ще не почав працювати. Більше того — порядок подання запитів і отримання інформації з електронного кабінету військовозобов’язаного на березень 2024 року не регулюється жодним нормативно-правовим документом», – наголосив він.

Карпенко пояснив, що про електронний кабінет йдеться у прийнятому законопроєкті №10062 (щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку), яким передбачається внесення статті 14-1 до закону.

«До запуску системи електронного кабінету перевірити або оновити свої дані в базі можна лише шляхом особистого звернення до ТЦК», – пояснив експерт.

Адвокат додав, що за законом людина має право подати заяву у ТЦК на видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає.

«Також військовозобов’язаний може ініціювати проведення перевірки щодо правдивості даних у реєстрі», – сказав він.

Карпенко зауважив, що з середини лютого Державна прикордонна служба розпочала використовувати реєстр «Оберіг», щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон.

«Міноборони разом з Державною прикордонною службою налагодили обмін між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що дозволяє викривати підроблені документи та оперативно перевіряти інформацію про військовозобов’язаних», – роз’яснив він.

Карпенко порадив особисто звертатися із заявою до ТКЦ із запитом про наявність даних в системі «Оберіг». Він додав, що якщо людина була виключена з обліку у 2017 році, то скоріше всього ніякої інформації про неї у базі даних немає.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Стало відомо, чи вилучатимуть для ЗСУ автомобіль, якщо він один у власника

У новому законі про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року,…

11 секунд ago

Підтоплення у Росії: влада Якутії запровадила надзвичайний стан через паводок (фото)

У російській Якутії ввели надзвичайний стан регіонального характеру з 20 травня в Якутії через паводок. За добу до зони…

11 хв. ago

Сталась помилка: працівник роками отримував гроші за догляд за людиною, яка виявилась мертвою

Соціальний працівник, який мав доглядати за пацієнтом, отримав платежі на загальну суму майже 63 000…

19 хв. ago

Кейт Міддлтон знадобилася допомога фахівців, які лікували Папу Римського

Ось уже п'ять місяців увесь світ спостерігає за долею Кейт Мідлтон. Досі до кінця не ясно,…

30 хв. ago

Мобілізація 2024: термін оновлення даних у ТЦК можуть пролонгувати

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей…

38 хв. ago

Іграшка для мільйонерів: у Bugatti випустили 6 реплік легендарних спорткарів Type 35

Ательє The Little Car Company у співпраці з Bugatti випустили шість унікальних автівок з нагоди…

49 хв. ago