The Economist: Російський наступ слабшає, не досягнувши головної мети

Після того, як хвилювання від українського рейду в Курську область вщухло, основний наступ Росії на фронті знову почав домінувати. Українські війська відступають під тиском повільного просування російської армії на Донбасі, де вона має значну перевагу в чисельності та вогневій силі.

Як пише The Economist з посиланням на українські джерела, українські сили вийшли із Вугледару, а на Торецькому напрямку триває боротьба, однак станом на сьогодні значного просування там не зафіксовано. Тим не менш, Росія все ще не змогла захопити важливі міста, такі як Часів Яр і Покровськ. Останній залишається ключовим логістичним вузлом для України, але російські війська застрягли у боях за нього. Протягом серпня активно обговорювалося можливе швидке падіння Покровська, але російський наступ сповільнився, і за останні три тижні не було значних територіальних здобутків.

За словами Ніко Ланге, колишнього німецького чиновника з оборонних питань, Росія не має достатньо сил для проведення повномасштабного наступу на Покровськ, незважаючи на близькість артилерії до міста. Взяття Покровська дозволило б Росії продовжити наступ на центральну Україну та погіршити логістику на півдні Донбасу. Однак навіть у разі успіху, операція може тривати кілька місяців і завдати великих втрат російським військам.

Незважаючи на побоювання щодо можливого колапсу української оборони, Київ продовжує стратегію поступової здачі територій, одночасно завдаючи максимальних втрат ворогу. Російські втрати, особливо в людях та техніці, зростають до тисячі солдатів на день, а запаси радянської бронетехніки можуть закінчитися вже наступного року. Інститут вивчення війни повідомляє, що в боях за Покровськ Росія втратила щонайменше п’ять дивізій бронетехніки, що значно послаблює її позиції.

Також фіксується зниження російської переваги в артилерії, хоча вона все більше залежить від ненадійних боєприпасів з Північної Кореї. Якщо на початку року співвідношення артилерійських обстрілів було 10:1 на користь Росії, то зараз цей розрив скоротився до 2,5:1. Це стало можливим завдяки збільшенню поставок снарядів від союзників та власному виробництву України, а також успішним ударам по російських складах боєприпасів. Втім, видання наголошує, що РФ не досягла головної мети наступу:

“Попри нинішню зневіру щодо перспектив України, Росія далека від досягнення своєї головної мети – встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями до кінця цього року. І попри те, що РФ поставила за мету вибити українські сили з Курської області до початку цього місяця, тепер виглядає так, ніби це займе набагато більше часу та потребує значно більших сил”.

Як зазначає Ланге, Росія досягає успіхів у “інформаційній війні”. Ідея про те, що Україна не може перемогти, все більше стає самореалізованим пророцтвом, яке використовують західні лідери як виправдання для обмеження військової підтримки. Спостерігається закономірність: обіцяна допомога надходить із запізненням або взагалі не надається. Як зауважив американський аналітик Філліпс О’Браєн, обсяг військової допомоги Україні з боку США цього року помітно зменшився порівняно з 2023 роком.

Коломієць Надія

Recent Posts

Масове вимирання вже тут. За пів століття Земля втратила 73% популяції диких тварин

Тисячоліттями люди процвітають на Землі, проте вона не належить лише нам, адже є домівкою для…

5 хв. ago

Стало гірше, ніж було: у Британії на крихітній круговій розв’язці поставили 36 світлофорів (фото)

У вівторок, 8 жовтня, на перехресті Мілтон-роуд і Елізабет-вей у британському Кембриджі відкрилася кільцева розв'язка,…

13 хв. ago

Чоловік врятував будинок від урагану “Мілтон”, прив’язавши його ременями до землі (фото)

Педро Касарес з Орландо (США) прославився в інтернеті після того, як зумів врятувати свій будинок…

24 хв. ago

Голова в каструлі: у Волинській області ДСНС незвичайним способом врятували дитину (фото)

У селище Дубище Луцького району рятувальники врятували дитину, яка одягнула собі на голову каструлю та…

33 хв. ago

Виникла іскра: жінка кинула нареченого і одружилася зі своєю подругою (фото)

29-річна Кайла Дуді зі штату Флорида (США) поділилася історією про те, як була заручена з…

41 хв. ago

Мати двох дітей із рідкісним “захворюванням вампіра” може померти, якщо з’їсть часник (фото)

У серпні 2023 року у 32-річної Фенікс Найтінгейл діагностували гостру переміжну порфірію. Тобто жінка може померти,…

49 хв. ago