WP: Росія «обрубала» зв’язок своїм військам

Російська влада, заблокувавши Discord, порушила зв’язок своїм військовим в Україні. Про це пише газета The Washington Post із посиланням на російських воєнкорів.

Повідомляється, що це рішення, оголошене інтернет-регулятором “Роскомнаглядом”, підкреслює кричущий технологічний пробіл в армії РФ. Більш ніж за 2,5 роки війни вона не змогла впровадити безпечну, надійну російську систему зв’язку, покладаючись натомість на приватні платформи, такі як Discord та Telegram.

У матеріалі йдеться про те, що заборона також відновила ширшу дискусію про те, як російська бюрократична машина продовжує зривати військові зусилля своєї армії в Україні.

Російські воїнкори, багато з яких мають прямий зв’язок із підрозділами, що воюють в Україні, висміяли цей крок. Вони заявили, що бюрократичне рішення заблокувати Discord застало ЗС РФ зненацька і залишило їх без належного зв’язку.

Реакція воєнкерів РФ

«Потрібно було створити заміну та попередити командирів про плани, щоб робота на фронті просто не була перервана відразу», — цитують журналісти одного з воєнкорів.

Журналісти відзначили, що Discord був створений, щоб надати геймерам та любителям кіберспорту надійну платформу голосового та текстового спілкування для ігрових сесій. Його ключові функції, такі як стабільна потокова передача звуку між великими групами людей та можливість спільного використання екранів, виявилися корисними для людей, які грають у командні шутери від першої особи та інші динамічні ігри.

“З військової точки зору головна проблема заборони Discord навіть не в тому, що деякі командні пункти можуть залишитися без трансляції з безпілотників”, – заявив російський пропагандист Михайло Звінчук у себе на каналі в Telegram “Рибар”.

За його словами, міноборони РФ не прагне надати військам жодної альтернативи. При цьому аналогічні системи, які б могли використовувати військові, розроблялися в Росії, проте Міністерство оборони не включило їх у повсякденну експлуатацію.

Пропагандист заявив, що командування військ РФ використовуватиме наявні західні комерційні сервіси, адже «воювати якось треба».

«А далі все розвивається за знайомим сценарієм: чиновники раптом розуміють, що сервери цих програм — якийсь збіг — знаходяться в країнах НАТО, і дані витікають у мережу туди, куди їм не слід потрапляти. І тут уповноваженому органу дається наказ різко обрубати все одним махом», — написав воєнкор.

Боротьба «Роскомнагляду» із західною IT-індустрією

Журналісти зазначили, що «Роскомнагляд», який уже багато років веде «хрестовий похід» за заборону західних онлайн-платформ і створення «суверенного інтернету» повідомив, що доступ до Discord був обмежений нібито з метою запобігання використанню месенджера в терористичних та екстремістських цілях, вербування громадян для їх вчинення, продажу наркотиків, а також у зв’язку з розміщенням там «протиправної інформації».

У газеті пишуть, що Google, Apple та інші великі компанії вже багато років ведуть судові розгляди з російською владою, навіть після того, як багато хто з них звернув свою діяльність у РФ після повномасштабного вторгнення в Україну.

Реакція політиків РФ

Деякі російські чиновники підтримали це рішення, похваливши «Роскомнагляд» за його непримиренну позицію щодо західної ІТ-продукції.

“Це сигнал усім закордонним ІТ-компаніям про те, що рано чи пізно у наших регуляторів закінчиться терпіння і бажання домовлятися”, – вважає член комітету з інформаційної політики Держдуми РФ Антон Нємкін .

Нємкін заявив, що Discord небезпечний для Росії, оскільки злочинці реєструються там анонімно і «активно вербують молодь для протиправних цілей».

Багато законодавців у РФ виступили із заявами, в яких попросили регулюючий орган переглянути рішення про обмеження доступу до Discord.

«Справді, іноземні компанії, які надають телекомунікаційні послуги, часто дотримуються необов’язкового підходу до російських законів. Однак заборонні заходи, схоже, не є оптимальною політикою», – заявив член КПРФ Денис Парфьонов .

Лисенко Катерина

Recent Posts

Україну накриє холодний атмосферний фронт: як зміниться погода

До України йде холодний атмосферний фронт. Він зумовить 11 жовтня дощі та похолодання в західних…

6 хв. ago

У Мережі повідомляють про перебої зі світлом у Києві: що про це відомо

У Києві від самого ранку з’являються повідомлення, що у деяких районах столиці спостерігаються перебої з електропостачанням. У…

8 хв. ago

Дубайські “прокладки” та бухгалтер з Лондона: FT дізнався, як РФ створила “тіньовий флот”

Для перевезення своєї нафти Росія створила "тіньовий флот" зі старих танкерів, багато з яких були…

10 хв. ago

Що відбувається з організмом, коли ви вживаєте хліб: про що каже наука

Хліб часто є основою раціону, але його надмірне вживання може призвести до негативних наслідків для…

22 хв. ago

Зняття або виключення особи з військового обліку: юристка пояснила різницю

Під час воєнного стану і мобілізації часто у військовозобовʼязаних виникає запитання, чим відрізняється зняття та…

32 хв. ago

Проклята книга, яка вбила понад 40 тис. осіб: учені з’ясували, звідки почалося полювання на відьом

У Європі раннього Нового часу ніхто не полював на відьом. Так тривало приблизно 300 років…

42 хв. ago