Виключення та зняття з військового обліку: пояснили в чому різниця

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні оголошені воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Фахівці адвокатського об’єднання «Бачинський та партнери» розповіли, чи зняття з військового обліку відрізняться від виключення.

Юристи зазначили, що є концептуальна різниця між зняттям та виключенням з військового обліку. Вони відрізняються за наслідками та підставами.

За словами експертів, «виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку.

«Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік», – йдеться у повідомленні.

Фахівці пояснили, що «знятий з військового обліку» – це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного.

«Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні», – додали юристи.

Нагадаємо, для бронювання працівників на критично важливих підприємствах або на промислових об’єктах, які забезпечують Сили оборони, можна використовувати портал «Дія». Для того, щоб виконати бронювання, потрібно пройти декілька етапів.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Кандидата наук зловили на «бронюванні» за $10 тис. у Києві

У Києві затримано кандидата наук, який вирішив підзаробити на потребах ухилянтів, пропонуючи послуги з отримання…

4 хв. ago

Демобілізація військових до 25 років: Стефанчук розставив усі крапки над «і»

Якщо парламент ухвалить рішення про демобілізацію всіх військовослужбовців до 25 років, то на окремих ділянках…

13 хв. ago

У Києві чоловік “захопив” оглядове колесо: чим усе закінчилося і чого вимагав

У Києві сталося загадкова НП, чоловік "осідлав" оглядове колесо у Парку партизанської слави. Подія сталася вчора у…

15 хв. ago

Українська журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні

Журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні під час етапування з Таганрога до Москви, повідомив керівник пресслужби…

16 хв. ago

В Індонезії у шлунку акули знайдено тіло людини: деталі

В Індонезії рибалка у шлунку акули виявив тіло людини. З'ясувалося, що це зникла 68-річна американка…

20 хв. ago

НАТО проведе ядерні навчання на тлі російських погроз

Вже наступного тижня НАТО розпочне щорічні ядерні навчання Steadfast Noon. Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє Reuters.…

21 хв. ago