Компанія з Шотландії допомагає Путіну фінансувати війну проти України – The Times

Шотландська компанія постачає російський газ до Європи, допомагаючи Владіміру Путіну платити за війну в Україні.

Розслідування Sky News виявило, що фірма, яка базується в Глазго, є власником і оператором п’яти гігантських криголамів, що перевозять паливо з Сибіру, пише ZN.UA.

Компанія Seapeak Maritime (Glasgow) Limited не порушує жодних законів, що забороняють їй експортувати газ, який підтримує кремлівський режим та його військових. Однак вона ігнорує заклик шотландського уряду до всіх компаній розірвати торговельні відносини з Росією, зазначає Девід Ліск, позаштатний репортер загальних новин у газеті The Times, який працює в Шотландії.

Фірма в Глазго є частиною ширшого глобального бізнесу і, згідно з даними британського корпоративного реєстру, в кінцевому підсумку належить інвестору в США. Робота її флоту висвітлює одну з найбільших геополітичних та економічних дилем війни: чи купувати російський газ. Лідери Великої Британії та ЄС пообіцяли відмовитися від цього палива після того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну.

Починаючи з 2022 року, трубопровідний експорт до Європи різко скоротився. Однак танкерні поставки з Ямалу принаймні частково компенсували це падіння. Раніше Європа залежала від Росії на 35% газу. Зараз ця цифра становить 15%. Починаючи з 2022 року, Європа заплатила Росії 10 мільярдів євро за газ.

Танкер компанії Seapeak під назвою Yakov Gakkel здатний перевозити величезні обсяги скрапленого природного газу при температурі 163 градуси нижче нуля. Зараз він знаходиться біля берегів Норвегії. Він та схожі на нього судна регулярно пропливають поблизу узбережжя від Шотландії до Іспанії чи Бельгії.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Невже це я вчора кальяном? – кияни жартують про смог від торфовищ, що оповив столицю

Статус мегаполісу із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п'ятницю,…

7 хв. ago

Абсолютний рекорд за 70 років: Німеччина шокована кількістю біженців

У Німеччині кількість біженців досягла рекордного рівня з 1950-х років. Про це пише Neue Osnabrücker Zeitung. У…

14 хв. ago

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

23 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

32 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

40 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

51 хв. ago