У прориві окупантів біля Очеретиного винне керівництво 115 ОМБр – DeepState

У DeepState знову звинуватили керівництво 115 окремої механізованої бригади у краху оборони Очеретиного на Донеччині. Бригада заміняла 23 ОМБр та 71 ОЄБр. Ротація відбувалася протягом 27-28 березня, а вже буквально через декілька днів після неї почалися проблеми, зокрема через некомпетентність керівництва 115 – не було взаємодії та налагодженої логістики бригади. Дві доби відбувалися спільні чергування бригад, тому вини попередників у провалі оборони немає зовсім.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі проєкту DeepState. Зазначається, що протягом січня-березня позиції в районі Очеретиного активно укріплялися та були передані 115 бригаді в доволі непоганому стані. Перші проблеми почалися орієнтовно 8 квітня та стрімко розвивалися:

  • 11 квітня ворог вже перебував у Новокалиновому;
  • 17-18 квітня ворог вже був на підстанції в Очеретиному та зайняв частину приватного сектору;
  • 22 квітня окупанти були вже у багатоповерхівках біля заводу та розстрілювали машини, які намагалися заїхати через переїзд

“Оборона ж Очеретиного фактично не відбувалася. Окопи довкола селища – лише пародія і вони не були придатні для оборони. 115-та не планувала обороняти його. Звісно, в селище заходила розвідка з ОТУ та штурмовики невідомого підрозділу, але в більшості селище було пусте. Відсутність значних руйнувань станом на 22 квітня тому підтвердження. Основну масу ударів артилерією вже здійснили Сили Оборони для стримування просування противника”, – йдеться в повідомленні.

Розташування смуги оборони 115 бригади

Аналітики DeepState дійшли висновку, що бійці 115 ОМБр на першій лінії прийняли бій та намагалися врятувати ситуацію, при цьому значна частина потрапила в полон або загинула. Резерви бригади не були готові, взаємодії не було, підготовка до боїв також була на низькому рівні.

“Як результат – провал фронту та невиправдані втрати. Вина попередніх підрозділів відсутня, а сусідів мінімальна. 100 ОМБр, яка прийшла на заміну, також сильно посипалася, понісши втрати в людях, бо не було цілісної смуги, яку при ротації займає лінійний підрозділ… Бійці першої лінії в більшості стояли до останнього. Звісно, бригада не могла достойно протистояти більш сильному та чисельному ворогу. Але, як мінімум, мала бути взаємодія, налагоджена логістика, сили вогневої підтримка та відсутня брехня в доповідях. Бійці навіть жалілися на нестачу їжі, подібне за останній рік можна було почути лише в тих, хто був на лівому березі в Кринках, де логістика дійсно була складною”, – заявили в DeepState.

Там наголосили, що командира 115 бригади ще у квітні було знято з посади. Зараз там керує нова людина. Також у DeepState додали, що керівництво 115 бригади не врятують вкиди через ЗМІ з метою очорнити 47 чи 23 бригади, а аналітики передадуть звіт зі скаргами нинішніх та колишніх бійців до Міністерства оборони.

Прорив РФ в Очеретиному

2 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) “Хортиця” підполковник Назар Волошин заявив, що російським окупантам вдалося прорватися та закріпитися в Очеретиному, яке знаходиться у Покровському районі Донецької області. За його словами, українські сили вживають усіх заходів, щоб стабілізувати обстановку на цьому напрямку та повернути Очеретине під повний контроль. Для цього ввели додаткові сили й засоби резерву.

Після цього засновник проєкту DeepState Роман Погорілий звинуватив у краху оборони Очеретиного Донецької області керівництво 115 окремої механізованої бригади. У бригаді заперечили цю заяву. Там заявили, що всі подібні звинувачення є неправдивими та лише грають на руку ворогу.

Роман Погорілий в інтерв’ю NV пояснював, що заяви DeepState ґрунтуються на розповідях військових. Зокрема, тих, хто воював у районі Очеретиного. 

“З нашого боку, з нашої команди ми наголошували на тому, що необхідно все-таки розібратися, знайти відповіді на ті питання, які виникли в процесі перебування бригади на тих позиціях. Адже вже не приховаєш – є коментарі, зокрема бійців інших підрозділів, суміжних бригад, які тримали позиції поруч із цією бригадою. Вони зазначають, що ці випадки були систематичними: залишення позицій, якісь дивні дії. І дивні дії відбулися в районі Очеретиного”, – сказав засновник DeepState.

В 115 бригаді наголошували, що російські військові, попри значні втрати, все одно кидали людей на штурм населеного пункту. Жоден штатний підрозділ 115-ї бригади ЗСУ позицій не залишав і не тікав, а оборону тримали до останнього. Наразі ж працює спеціальна комісія і проводиться службове розслідування, після чого представлять офіційний коментар щодо подій під Очеретиним.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін відкинув ідею Зеленського про переговори через посередника

Російський диктатор Володимир Путін не вірить у можливість укладення мирного договору з Україною через посередника. Про це…

3 хв. ago

Блогерка-“ескортниця” з нагородою від ГУР розкрила дату свого весілля з коханим

Українська блогерка Ксюша Манекен, яка оскандалилася отриманням нагороди від Головного управління розвідки МОУ, розповіла, коли заплановано…

7 хв. ago

“Дика” карта для Китаю: Трамп пригрозив Сі Цзіньпіну перед виборами

Напередодні виборів Дональд Трамп та його головні радники із зовнішньої політики пригрозили президенту Китаю Сі…

9 хв. ago

Масштабна корупція у Держмитслужбі: керівні посади намагалися купити за 1,7 млн доларів

Спільними зусиллями НАБУ та САП вдалося припинити спробу призначити на керівні посади в митних органах…

21 хв. ago

Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу для Netflix

42-річна Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу на Netflix, що "прославляє радість кулінарії, садівництва,…

24 хв. ago

“Негативний досвід”: через 2 роки війни ЗСУ почали воювати гірше, ніж на початку

Скандальний ексрадник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що українці стали воювати гірше, ніж на початку…

26 хв. ago