Є аналогії з Росією: Малюська спрогнозував, скільки ув’язнених відправлять на фронт

Український парламент 8 травня ухвалив у цілому законопроєкт, який відтепер дозволяє увʼязненим певних категорій мобілізуватися до лав Збройних Сил України. Однак, попри побоювання суспільства, маніяки чи серійні вбивці, залишаться відбувати свій термін у місцях покарання. Про це ВВС розповів Міністр юстиції Денис Малюська.

Сам очільник міністерства зізнався, що особисто він виступає за більш широке залучення цієї категорії людей в бойових діях, але саме Збройні Сили, у кожному конкретному випадку мають визначати, підходить їм такий боєць.

Він зазначив, що засуджені за вбивство якраз йтимуть на війну, аби вбивати. Засуджені на довічне вбивство, розповів міністр, як правило вчинили злочин у віці 18-19 років, коли “мозок ще не сформований”, а психіка “нестабільна”. І після знаходження десятків років у в’язниці психологічний портрет такої людини вже не має нічого спільного з людиною, яка позбавила когось життя у юному віці.

Водночас Денис Малюська не бачить небезпеки у тому, що таким чином Україна, можливо, “копіює” Росію, яка залучає злочинців до бойових дій у складі штрафних батальйонів на кшталт “Шторм Z”. За його словами, паралель дійсно існує, але мова йде про різницю в підходах.

Міністр юстиції Денис Малюська Фото: скриншот

“У них це була примусова мобілізація, у них всіх примусили піти, у них нікого не готували, без підготовки це було більшою частиною просто “м’ясо””, — зазначив він.

В Україні, на його думку, “інша історія”, адже з ув’язненими укладається контракт на службу в ЗСУ, у якому відбувається оцінка ризиків кожного суб’єкта. Він порівняв цю ситуацію з футболом під егідою УЄФА та вуличною командою.

“Ну, тобто, аналогії є, і то і то – типу футбол, але правила гри трішки інші”, — пояснив міністр юстиції.

Водночас фахівці звертають увагу, що в Україні не так багато ув’язнених чоловіків призовного віку, здорових фізично. Тому, на думку Малюськи, країна здатна залучити до війська декілька тисяч ув’язнених або з судимостями.

“Я думаю, що тисяч десять можна було б залучити, може трошки більше”, — припустив він, уточнивши, що точно не більше двадцяти тисяч.

Він зауважив, що наразі цифри потенційних мобілізованих абсолютно не прораховані, оскільки існує багато можливих сценаріїв. До того ж, багато чого залежить від військово-лікарських комісій.

Також Денис Малюська розповів, що під час воєнного стану концентрація людей в установах відбування покарань істотно збільшилася, адже додалася абсолютно нова категорія злочинців — колаборанти і зрадники. До того ж у громадян опинилося багато вогнепальної зброї на руках, що спричиняє збільшення кількості злочинів, пов’язаних з її використанням. Тому не в останню чергу він агітує за мобілізацію ув’язнених і засуджених, щоб не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Представники ТЦК можуть вручати повістки цілодобово, — постанова Кабміну

Уряд затвердив зміни до порядку вручення повісток. Їх тепер можуть виписувати цілодобово за місцем проживання,…

8 хв. ago

Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця та для сезону загалом вказують на прогнозовані…

16 хв. ago

Сукупність хвороб не враховується: юрист про оцінку ВЛК стану здоров’я чоловіків

Під час визначення придатності до служби військово-лікарська комісія бере до уваги найбільш гостре захворювання військовозобов’язаного.…

27 хв. ago

Робота мрії з видом на море: в Німеччині рідкісна вакансія побила рекорд серед кандидатів

В Німеччині оголосили конкурс на посаду наглядача маяка. На неї подалися 1100 осіб Про це пише німецьке…

36 хв. ago

“Знятий” і “виключений” з військового обліку: адвокат пояснив, чи є різниця

В Україні багато хто плутає або узагальнює поняття "знятий" та "виключений" з військового обліку. Однак між…

48 хв. ago

Просто та красиво: 7 наймодніших суконь на літо 2024

Літній гардероб повинен бути не тільки стильним, але й комфортним та практичним. Тому варто обирати…

57 хв. ago