Верховна Рада різко підвищила штрафи для ухилянтів: названо нові суми

В Україні значно зростуть штрафи для українців, які порушують правила мобілізації. Відповідний законопроєкт підтримав парламент.

Вчора, 9 травня 2024 року, Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт, який викладає статті №210 та 201-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у новій редакції. Він передбачає підвищення штрафів для ухилянтів. Про це повідомив у Мережі народний депутат Ярослав Железняк.

“Парламент проголосував загалом №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та кодексу про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації. “За” – 256″, – заявив він.

За словами нардепа, комітет вніс до законопроєкту всі зміни, які й обіцяв. Железняк зазначив, що було прибрано багато негативних норм.

Зазначимо, що новий закон набуде чинності наступного дня після того, як його підпише президент. Після цього штрафи для порушників зростуть у кілька разів і будуть поділені на три режими: перше порушення, повторне та порушення під час воєнного стану.

За порушення правил військового обліку українці платитимуть у мирний час від 3400 до 5100 гривень, тоді як раніше розмір штрафу складав 510-850 гривень. Повторне порушення або порушення у воєнний час коштуватиме ухилянтам у суму від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Новий закон передбачає штрафи за відмову від повістки, неявку до військкомату або несвоєчасне оновлення даних у мирний час у розмірі 5100-8500 гривень для звичайних громадян та 17-34 тисячі гривень для юридичних та посадових осіб. Щодо воєнного часу, то розмір грошового покарання зростає до 17-25,5 тисячі гривень для громадян та 34-59 тисяч гривень для юридичних та посадових осіб.

Важливо знати, що положення зі статей 210 та 210-1 не будуть застосовуватися у випадку, якщо ТЦК можуть отримати дані про військовозобов’язаного з електронних державних реєстрів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, чи вилучатимуть для ЗСУ автомобіль, якщо він один у власника

У новому законі про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року,…

9 секунд ago

Підтоплення у Росії: влада Якутії запровадила надзвичайний стан через паводок (фото)

У російській Якутії ввели надзвичайний стан регіонального характеру з 20 травня в Якутії через паводок. За добу до зони…

11 хв. ago

Сталась помилка: працівник роками отримував гроші за догляд за людиною, яка виявилась мертвою

Соціальний працівник, який мав доглядати за пацієнтом, отримав платежі на загальну суму майже 63 000…

19 хв. ago

Кейт Міддлтон знадобилася допомога фахівців, які лікували Папу Римського

Ось уже п'ять місяців увесь світ спостерігає за долею Кейт Мідлтон. Досі до кінця не ясно,…

30 хв. ago

Мобілізація 2024: термін оновлення даних у ТЦК можуть пролонгувати

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей…

38 хв. ago

Іграшка для мільйонерів: у Bugatti випустили 6 реплік легендарних спорткарів Type 35

Ательє The Little Car Company у співпраці з Bugatti випустили шість унікальних автівок з нагоди…

49 хв. ago