“Піди помри за чотири тисячі”: герой України розповів про справжню мотивацію воювати

На фронті дуже не вистачає поповнення особового складу, але 18-річні масово не мають йти на війну. Про це Герой України, повний кавалер ордена Богдана Хмельницького та командир легендарного батальйону К2 Кирило Верес сказав в ефірі телеканалу 24 Каналу.

“Мені дуже не вистачає особового складу. Дуже не вистачає. Але я ще не готовий, щоб у мене воювали масово 18-річні хлопці”, – сказав Верес.

Водночас, він допускає, що можливо не є правим у цьому питанні, бо багато командирів підрозділів мають протилежну думку. На його переконання, 18-річним ще рано воювати.

Також він проти того, щоб воювали в 59 років. Він пояснив:

“При всій повазі, є виключення, але, здебільшого, це не ті люди, які мають на собі вести таку активну фазу оборони або наступу”.

Разом з тим, Верес не вважає, що українських громадян можна заохочувати долучатися до війська через фінансову складову.

“120 тисяч гривень ділимо на 30 діб – виходить 4 тисячі на день. Тобто, Коля, тримай 4 тис гривень, іди штурмани посадку. За четвірку, правильно? Скажу іншими словами: піди помри за чотири тисячі. Це ж смішно! Я не вважаю, що основна мотивація моїх військовослужбовців – це є гроші. Можливо у мене рожеві окуляри. Це невід’ємна складова, бо ми Бахмутська бригада”, – вважає герой.

Він зазначив, що його бригада майже на 70% переселенці.

“Потрібно кормити сім’ї. Я щиро вірю, що це не про мій підрозділ. Але це не значить, що без грошей… Якщо усі не отримують – будемо і ми не отримувати. Якщо усі отримують – і мої люди також мають отримувати”, – відзначив Верес.

При цьому, він вважає правильним рішенням виплачувати так звані “окопні” кошти.

“Якщо боєць знаходиться 30 діб у безпосередньому окопі, він отримує плюс 70 тис гривень. І тепер у комбата є градація – що він може зробити тим, подати і порахувати, і подати іншим… Але якщо хтось виходить поспати у те село, але три кілометри назад, і якщо їм одразу хтось платить 30, тоді я не розумію, а чого ви у нього служите… У нас такого немає. Якщо я дізнаюся, що комусь з моїх людей, я кажу відверто – якщо він відійшов на 5 км в тил і йому порахують другу лінію, я позбудуся того командира одразу”, – сказав Верес.

На його переконання, бійці заслужили на гідну оплату, бо ризикують життям на фронті. Крім того, Верес не вважає, що воювати мають усі чоловіки України. Він додав:

“Вони не потрібні усі на фронті. Я не вважаю, що всі мають йти. Але не вважаю, що усі мають відкупитися. У мене є багато знайомих, які є реально багатими людьми. Я би не хотів, аби вони потрапили в окоп. Пояснюю по одній простій причині: вони в окопі не зроблять для мого підрозділу… а зроблять як усі, як ті хлопці, що у мене є. Але те, що роблять тут – він один допомагає забезпечити життя сотням”.

На думку Вереса, якщо окремі чоловіки заробляють величезні гроші, а на армію виділяють мінімум – вони мають йти воювати в окопах.

“Якщо заробляє мільйон і дає на Збройні сили одну тисячу гривень – welcome to окоп. А якщо він заробляє мільйон, віддає 300-400 тисяч… Друже, мені там з тобою буде набагато більше толку (в тилу – УНІАН). 300 тисяч – це два термальні дрони, а 400 тис – це майже три… Якщо мій підрозділ втрачає 10, то це 30% мого запасу на місяць”, – сказав Верес.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Є чіткі розрахунки: чому влада зацікавлена у виборах до закінчення війни

Українська влада може бути зацікавлена в запуску виборчого процесу до завершення активних бойових дій, заявив…

5 хв. ago

Що сталося у 123-й бригаді ТрО: останнє смс командира і чому солдати відмовилися йти на штурм

Нещодавно суспільство сколихнула новина про те, що комбат 186 окремого батальйону 123 окремої бригади ТРО…

13 хв. ago

Кінець мосту Патона, кінець мосту Метро: як Україна стала неремонтопридатною країною

Інфраструктура міст України — мости, метро, комунальні мережі — на очах занепадає. Журналіст Олег Єльцов…

24 хв. ago

Тарифи на опалення переглянули: скільки коштуватимуть головні комунальні послуги на зиму

Напередодні опалювального сезону для населення та інших категорій споживачів у Бердичеві на Житомирщині розраховані нові…

33 хв. ago

Масове позбавлення відстрочки від мобілізації: кого призовуть у листопаді, а хто отримає бронь

Цього місяця не всі особи матимуть право на відстрочку від мобілізації, що спричиняє побоювання у…

41 хв. ago

Кремль підтвердив, що Трамп таємно передавав тести на коронавірус для Путіна

Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков підтвердив інформацію про те, що колишній президент США Дональд Трамп надсилав тести на Covid-19…

48 хв. ago