Вирішальна битва у війні з РФ: Дикий розповів про можливу “покровську пастку”

Битва за Покровськ (Донецька область), які розпочнуться одразу, як до околиць міста дійдуть російські війська, можуть стати вирішальними з погляду здатності росіян просуватися далі.

Про це ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий сказав в ефірі на Радіо NV. Експерт зазначив, що йому незрозуміло, що мають на увазі в офіційних зведеннях, коли вживають слово “стабілізація” на Покровському напрямку.

За його словами, виглядає так, що ворог йде вперед, і це його не дивує, бо бої на Покровському напрямку переважно йдуть не в населених пунктах, а на відкритій місцевості (за винятком Селидового і кількох сіл).

“Переважно бої йдуть на відкритій місцевості. На відкритій місцевості у земляних укріпленнях зупиняти наступ росіян – це надзадача”, – сказав Дикий. Експерт нагадав, що російські загарбники мають дві переваги: чисельний особовий склад (приблизно чотири окупанти на одного українського захисника) і безкарне застосування планувальних авіабомб (КАБів та ФАБів).

Співбесідник наголошує, що фортифікації, зведені з дерева та землі, не можуть витримувати влучання півтонних бомб, але рятує те, що на щастя, ці бомби дуже неточні і не одразу влучають безпосередньо у позиції українських бійців.

За його словами, практично нереально протистояти росіянам за наявності у них цих двох переваг, але українські захисники намагаються вбити максимальне число загарбників.

“Якщо виходити з суто військових міркувань без гуманітарних і політичних, то немає ніякого сенсу намагатися утримувати довго росіян в чистому полі. Є сенс дати їм дійти до самого Покровська і от вже там їх зупинити”, – наголосив Дикий.

Він нагадав, що Сили оборони України не змогли зупинити росіян по дорозі до Часового Яру, і росіяни пройшли полями, але потім вперлись в це місто чотири місяці тому й досі не прорвались далі. Півтора місяця тому росіяни вийшли до околиць Торецька, але досі навіть не змогли зайти в середину міста. А ще до того була битва за Бахмут, яка тривала 10 місяців з величезними втратами для росіян.

“Уся ця війна показує, що ми дуже сильні у боях в міській забудові. От коли реально кожен будинок стає фортецею, кожен підвал стає укриттям – ми в цих умовах здатні тримати їх дуже довго і забирати їх дуже багато”, – сказав Дикий.

При цьому, він підкреслив, що війна – це не про пересування ліній на карті, а хто більше вб’є особового складу супротивника і знищить ворожої техніки. “Бо саме це у підсумку вирішує, хто перемагає у війні”, – додав Дикий.

Він сказав, що Україна дорого платить, коли намагається утримати загарбників в полях, щоб зберегти Покровськ і залишити місто придатним до життя. “Я не знаю, скільки ще вони зможуть саме у полях триматися”, – сказав Дикий, оскільки росіяни зібрали на цей напрям найбоєздатніші частини, найбільше солдат і найбільше застосовують авіацію. Водночас він зазначає, що російська армія втрачає сили, але через те, що вона дуже велика, цей процес повільний.

“Я вважаю, що у них серйозні перспективи видавити наших захисників і захисниць до околиць міста. До речі, я вважаю, що наше командування як мінімум теж розглядає такий варіант, бо у самому Покровську вже готують фортифікацію. Тобто, місто готують до вуличних боїв. Між іншим, це відмінність від Бахмута, який ніхто не готував… Боюсь, що бої за Покровськ у самому місті нам вже не уникнути. Але це абсолютно не те саме, що вони Покровськ візьмуть. З моменту, як вони дійдуть до околиці Покровська, насправді тільки тоді почнеться битва за Покровськ”, – сказав Дикий.

Він припускає, що цілком може бути, що ця битва дійсно може стати останньою вирішальною у цій війні, але не у тому сенсі, як це подає російська пропаганда.

“Не в сенсі, що вони парадним маршем візьмуть Покровськ, і в нас обвалиться вся логістика і посиплеться увесь донецький фронт. А у тому сенсі, що якраз міські бої у Покровську – бої за Покровськ, будуть тими останніми боями, в яких вони вичерпають свої останні резерви”, – наголосив Дикий.

Він сказав, що у росіян вистачає зараз резервів для наступу тільки на Покровський напрямок, а до міста вони ще не дійшли. “Їх вже не вистачає, щоб захищати власну Курську область саме тому, що все боєздатне на Покровську. Це боєздатне до міста ще доповзти може, а от проповзти місто, м’яко кажучи, сумніваюсь”, – наголосив Дикий.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

22 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

23 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

25 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

35 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

37 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

39 хв. ago