Чим важливий аеродром “Липецьк”, по якому вдарили ЗСУ: пояснення експертів

Українські далекобійні дрони типу “Лютий” ударили по авіабазі ВКС РФ у місті Липецьк, на якій розміщувалися серед іншого, новітні російські літаки Су-57. При цьому Генштаб ЗСУ офіційно повідомив про ураження складу з авіаційними боєприпасами.

Як зазн6ачають експерти Defence Express, маршрут дронів типу “Лютий” проходив на доволі низькій висоті, що ускладнило ворогу задачу з їх перехоплення. Хоча попри величезну кількість відео з місця подій, на них не помічено роботи засобів протиповітряної оборони. Окрім того, зазначають експерти, атака була у декілька хвиль, останні дрони атакували вже під ранок.

При цьому у Defence Express наголошують, що авіабаза у Липецьку – не стандартний військовий аеродром.

“Це один з найбільших у РФ навчальних центрів (“4-й Центр боевого применения и переучивания летного состава”). Базово він експлуатується 968-й дослідно-інструкторських змішаним авіаполком. Але з початку повномасштабного російського вторгнення використовується і іншими підрозділами тактичної авіації “ВКС” РФ для виконання безпосередніх бойових задач. Саме на базі цього центру проходило навчання російських пілотів на новому російському винищувачі Су-57, який у РФ називають представником “п’ятого покоління”. Станом на квітень 2023 року ці літаки потрапили на супутниковий знімок сервісу Google Earth”, – йдеться у аналізі.

Водночас чи перебували на момент атаки Су-57 на авіабазі під Липецьком, чи були пошкоджені ці або інші російські літаки, залишається невідомим, додають експерти, зазначаючи, що на аеродромі також базуються Су-30, Су-34, Су-35, МіГ-31, частина, як бойові, частина, як навчальні машини.

При цьому, якщо Су-57 у Липецьку були уражені, то це буде другим випадком після успішної атаки на аеродром “Ахтубинск”.

Удар по летовищу у Липецьку – що відомо

Цієї ночі дрони атакували військовий аеродром у Липецькій області. Згодом у Генеральному штабі ЗСУ підтвердили успішну атаку на аеродром.

За даними джерел, на ураженому українськими дронами російському летовищі “Липецьк-2” детонують склади, на яких зберігається понад 700 керованих авіабомб.

Також, як наголошують джерела, більшість літаків, розміщених на військовому аеродромі “Липецьк-2” злетіти не встигли.

Ольга Степанова

Recent Posts

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

5 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

14 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

22 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

33 хв. ago

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

42 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

50 хв. ago