У Вашингтоні стартує знаковий саміт НАТО: що він змінить для України

9-11 липня 2024 року у Вашингтоні відбудеться триденний саміт лідерів НАТО. Вперше у ньому візьмуть участь лідери 32 країн Альянсу — його повний склад з того часу, як до НАТО приєдналися Швеція та Фінляндія.

Тема війни РФ проти України буде однією з провідних — особливо після удару, який Росія завдала напередодні по Києву, лікарні «Охматдит» та іншим містам України, пише New Voice .

Саміт НАТО у Вашингтоні присвячений знаковій даті – 75-річчю Альянсу, який був заснований 4 квітня 1949 року після підписання Північноатлантичного договору в столиці США.

Це перший саміт після вступу Швеції до НАТО і останній для Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря Альянсу: з жовтня 2024 року на цій посаді його замінить прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте .

Президент України Володимир Зеленський ще на початку 2024 року заявив, що сподівається на два рішення на Вашингтонському саміті НАТО — про передачу нових систем ППО та конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

Очікується, що Зеленський буде серед гостей саміту. За даними Білого дому, президент США Джо Байден спільно з президентом України 11 липня проведуть захід на полях саміту, де братимуть участь лідери близько 20 країн, які підписали двосторонні угоди щодо безпеки з Україною. Крім того, на 11 липня заплановано засідання Ради Україна – НАТО.

За даними західних ЗМІ, союзники по НАТО попередньо домовилися профінансувати військову допомогу Україні у 2025 році на суму 40 млрд євро, відповідне рішення має бути затверджено на саміті.

Як писали напередодні саміту одразу кілька впливових західних ЗМІ, прямого запрошення чи конкретного шляху до членства в НАТО Україна на цьому саміті не отримає.

Однак Альянс планує оголосити про нові заходи підтримки України, щоб зміцнити її довгостроковість та гарантованість незалежно від того, хто буде наступним президентом США — навіть якщо їм оберуть Дональда Трампа , найбільшого НАТО-скептика в історії США та противника нарощування допомоги Україні.

Як очікується, у Вашингтоні країни НАТО оголосять про створення нового командування Альянсу в німецькому Вісбадені, яке координуватиме постачання військової техніки до Києва та навчання українських військових. До роботи в цій структурі мають залучити 700 військовослужбовців США та інших країн-членів НАТО. Командування візьме на себе більшу частину місії, яку виконували американські військові після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Крім того, за інформацією Wall Street Journal, Альянс планує відправити до Києва високопоставленого громадянського чиновника, який зосередиться на контактах з Україною щодо її довгострокових потреб у воєнній модернізації та невійськовій підтримці. Він також підтримуватиме зв’язок як із новоствореним командуванням у Вісбадені, так і зі штаб-квартирою НАТО у Брюсселі, стверджує видання.

Також очікується, що під час саміту НАТО на Україну чекають «хороші новини» щодо постачання систем ППО, повідомляло агентство Reuters з посиланням на неназваного високопоставленого представника Держдепартаменту США. Він натякнув, що мова може йти про «додаткові Patriot або аналогічні системи».

Лисенко Катерина

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago