“Це повний провал”: лише 20 пілотів F-16 будуть готові до служби в ЗСУ до кінця року

Українські владні структури намагаються вплинути на Сполучені Штати та інші країни щодо посилення навчання своїх пілотів на винищувачах F-16. Так відбувається тому, що поточна програма не забезпечує достатньої кількості льотчиків для ескадрилій, які незабаром будуть передані Україні.

За даними Politico, Україна має 30 пілотів, які готові розпочати навчання у США негайно. Проте адміністрація президента США Джо Байдена повідомила Києву, що в їх програмі в Аризоні немає можливості прийняти понад 12 студентів одночасно. Така ж ситуація із навчанням у Данії та Румунії.

Це стає новою перешкодою у передачі сучасних винищувачів F-16 до України. Київ почав на це тиснути після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року, але адміністрація Байдена декілька разів відхиляла це прохання. У травні 2023 року президент Байден дозволив іншим країнам надати свої F-16, проте логістичні проблеми неодноразово затримували навчання. 

Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія планують надіслати понад 60 винищувачів F-16 до Києва цього літа. Українські представники стверджують, що можливість керувати більшою кількістю F-16 допоможе Києву відстояти позиції на фронті, передовсім на Харківщині. Однак США заявляють, що не очікують, що ці літаки змінять ситуацію на полі бою.

Як пише видання, колишній посадовець Пентагону заявив, що до кінця року навчання закінчать лише 20 українських пілотів. Це лише половина з 40 пілотів, необхідних для операцій повної ескадри, яка складається з 20 літаків. Пізніше 8 українських пілотів мають розпочати навчання в Аризоні, а ще 8 – в Румунії. У Данії більше нікого не прийматимуть. Однак, за словами анонімного джерела, що знає деталі цієї ситуації, до кінця року в США буде місце лише для чотирьох додаткових українських пілотів.

За словами колишнього американського чиновника уряду, при такому темпі немає шансів, щоб Україна мала повний склад пілотів для повної ескадри раніше, ніж наприкінці 2025 року.

Аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіті вказують на ще одну проблему, яку можуть отримати військові ЗСУ при експлуатації цих машин. Йдеться про дозвіл бити західним озброєнням по території РФ. Одні країни не заперечують проти ударів ЗСУ по РФ, а інші вважають, що цього робити не слід. Приміром, Нідерланди не проти, а от Бельгія категорично проти використовувати F-16 для ударів по РФ. Аналітики вважають, що відсутність єдності серед країн буде змушувати військових постійно стежити, чиї винищувачі можна використовувати, а чиї – ні. Військові не зможуть у такій ситуації планувати бойові операції оперативно та ефективно.

Водночас щоб досягнути однакових з авіаційними силами РФ показників, Україні потрібно 150 літаків. Йдеться не лише про винищувачі F-16, а й про інші повітряні судна. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Поглянути на кожну деталь: 10 найкращих міст світу для піших прогулянок туристів

У світі мільйони міст та містечок з надзвичайними краєвидами, комфортним рівнем життям та захопливою архітектурою.…

36 секунд ago

“Шиплять від вогню”: Рогозін заявив про нову тактику українських дронів “Баба Яга” (фото)

У Російській Федерації стверджують, що Сили оборони України атакують противника безпілотними літальними апаратами типу "Баба Яга" з…

9 хв. ago

ТЦК хочуть жорстко карати: нардеп розповів подробиці та попередив про бандитизм

В мережі оприлюднено відео з інтерв'ю нардепа Олександра Федієнко, в якому той засуджує жорстокі методи мобілізації,…

12 хв. ago

“Бріджертони”: що відомо про особисте життя головних героїв культового серіалу

У червні всі шанувальники культового серіалу "Бріджертони" від Netflix із захватом насолоджувалися неймовірною історією кохання Пенелопи Фезерінгтон…

15 хв. ago

Навіть не половина: нардеп розповів, скільки чоловіків в Україні не оновили дані у ТЦК

Переважна більшість українських військовозобов’язаних, які фізично приходять до ТЦК, мають право на відстрочку. Інші для оновлення…

19 хв. ago

Полякам загрожує бідність? Статистика продемонструвала невтішний тренд

За даними Головного статистичного управління Польщі (GUS), у 2023 році рекордно високий відсоток поляків жив…

23 хв. ago