Варто підготуватися: що змінює для жінок з 18 травня закон про мобілізацію

Незабаром набирає чинності новий закон про мобілізацію — з 18 травня. Згідно з ним, військовозобов’язані мають оновити дані в ТЦК та СП. Стосуються ці норми і жінок.

Адвокатка Дар’я Тарасенко розповіла, що норми про те, коли жінки мають ставати на військовий облік не змінилися — це відбувається за наявності у них медичної чи фармацевтичної освіти. При цьому впливу на цю вимогу немає, якщо жінка ніколи за фахом не працювала. “На них, також як і на військовозобов’язаних чоловіків поширюється обов’язок оновити свої дані”, — зазначила адвокатка.

Нагадаємо, оновити свої дані потрібно протягом 60 днів. Це прізвище, ім’я, по батькові, місця проживання/перебування, сімейний стан та членів родини, народження дітей та шлюби, дані паспорту, громадянство, зайнятість, освіту, виїзди за кордон, стан здоров’я, кримінальні відповідальність та судимість. Загалом про зміни цих пунктів потрібно повідомляти протягом 7 днів від зміни.

Новий закон містить норму, що призов військовозобов’язаних жінок на військову службу під час дії особливого стану можливий тільки за їхньою згодою. Юристка зазначає, що у попередній редакції закону такого не було. Це означає, що жінок примусово мобілізовувати не будуть.

Щодо перетину кордону закон не змінився. Проблем при виїзді за кордон військовозобов’язані жінки не матимуть, вважає фахівчиня.

Ольга Степанова

Recent Posts

Скільки українців оновили дані через “Резерв+”: у Міноборони назвали цифру

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців.  Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо…

9 хв. ago

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

17 хв. ago

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного…

30 хв. ago

Хрестики принцеси Діани: історія та причини, чому їх майже не носили

Стало відомо, як Меган Маркл отримала прикрасу покійної принцеси Діани. Про це пише Page Six. Перебуваючи в Нігерії під…

38 хв. ago

Ви просто ушльопки: киян обурив концерт Вєрки Сердючки з піснями російською

Найбільше хейту артист Андрій Данилко отримав від колишніх політиків, які нині служать у ЗСУ, та…

50 хв. ago

В Україні вже розшукують майже 100 тис. ухилянтів: в якому регіоні їх найбільше

У яких регіонах чоловіки найбільше ухиляються від мобілізації. В Україні 18 травня вступив в силу…

58 хв. ago