Зміни до мобілізації: драконівські штрафи і нові сюрпризи для ухилянтів – що відомо

Колектив пересувного цирку отримав бронь від мобілізації – це підприємство, за переконанням уряду, є критично важливим у часи війни. І все це на тлі пекельної роботи нардепів над правками до мобілізаційного законопроєкту.

Які штрафи запропонували нардепи, кого ще можуть мобілізувати та які компанії отримали бронь для своїх співробітників.

Штрафи для ухилянтів

8 квітня профільний комітет ВР розглянув законопроєкт, який стосується військових правопорушень. Суми штрафів вас точно вразять. За порушення законодавства про оборону та мобілізацію передбачено штраф від 17-ти до понад 22-х тисяч гривень для громадян і від 34-х тисяч гривень для юридичних осіб. Також відомо, що за відмову від проходження медогляду не передбачено тюремних термінів. Крім штрафу, громадяни повинні будуть повідомити ТЦК свою реальну адресу, номер телефону та електронну пошту.

Мобілізація засуджених

Ба більше, комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт, що дозволяє мобілізацію засуджених, але з виключеннями.

“Пропонується брати на службу не всіх. Не потраплять особи, які вчинили злочини проти нацбезпеки, вбивці, ґвалтівники, педофіли та ДТП зі смертельним наслідком під дією алкоголю або наркотиків”, – йдеться в повідомленні нардепа Бужанського.

Не підуть на фронт

Штрафи та мобілізацію засуджених вже давно мусолять нардепи. То ловіть ще одну гучну новину.

За словами нардепа Ярослава Железняка, ДП “Пересувний цирк” отримало статус критично важливого підприємства, установи, організації для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Ця новина викликала бурю хейту в соцмережах.

Реакція Мінкульту

У Міністерстві культури не розуміють такого хейту від суспільства, адже бронювання – законне. Ба більше, в.о міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що державне підприємство подало на бронювання лише 14 осіб.

А от коментарі українців відображають дещо іншу думку. Під дописом в.о міністра культури та інформаційної політики назбиралося чимало цікавих висловлювань.

За словами Карандєєва, з початку повномасштабного вторгнення встановлений урядом алгоритм бронювання працівників сфери культури та медіа не змінювався – міністерство бронює працівників театрів, музичних закладів, цирків, без яких робота цих закладів неможлива.

Нові правила бронювання

Нагадаємо, що Кабінет міністрів оприлюднив новий порядок бронювання військовозобов’язаних, що передбачає відстрочку від мобілізації для 50% і більше держслужбовців та працівників важливих для країни підприємств наприкінці 2023-го.

А з 2024-го заброньовані будуть усі працівники Нацполіції України. Про це заявляв нардеп Федір Веніславський: “всі поліцейські мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але одночасно всі поліцейські 100% підлягають бронюванню”.

Менше пощастило органам держвлади та місцевого самоврядування. Там зможуть бути заброньовані тільки керівники цих організацій. Щодо держслужбовців категорій “Б” і “В”, то серед них може бути заброньовано до 50% осіб. Щодо інших категорій силових структур та робітників державних підприємств теж є зміни, які мають проголосувати у новому мобілізаційному законопроєкті.

Коли проголосують мобілізаційний законопроєкт?

Єдине питання – коли мобілізаційний законопроєкт таки потрапить до зали голосування? Бо за словами нардепа Семінського, документ вже сформований, всі правки враховані.

Є велика вірогідність, що проголосують законопороєкт у другому читанні вже 10-11 квітня. Про це зазначає народний депутат Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Однак питання залишається відкритим, бо нардепи знову не домовились. Про це написала Мар’яна Безугла y Facebook.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

4 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

4 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

4 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

4 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

4 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

4 години ago