Демобілізація з фронту: нардепи вирішили протестувати терпіння військових

Комітет із нацбезпеки продовжує розглядати правки до законопроєкту про мобілізацію, щоб подати його на голосування до Ради до другого читання. Заступник голови Комітету Єгор Чернєв поділився, що нардепи вирішили щодо демобілізації військових, повідомляють “Українські новини”.

Серед чиновників є розуміння, що військовослужбовці, які перебувають з перших днів повномасштабного російського військового вторгнення, втомилися морально та фізично і їм потрібен тривалий відпочинок.

Тому під час створення нового законопроєкту про мобілізацію враховувалося питання демобілізації. Щоправда, були пропозиції запровадити демобілізацію, тобто звільнення з військової служби для тих захисників, які безперервно на службі провели або 18 чи 36 місяців.

Чернєв поділився, що саме тому, що єдиної думки не було щодо термінів, поки остаточної позиції щодо демобілізації Комітет не має.

Крім того, депутат поділився, що цей блок Комітет відкладав на потім, щоб отримати роз’яснення від Міноборони України та ЗСУ, а також зібрати всі пропозиції, які мають колеги-депутати.

Чернєв також заявив, що є міркування щодо необхідності диференціювати терміни демобілізації залежно від того, де проходить служба бійця — на передовій або в тилу.

За його словами, узгодити точний термін служби може лише Генштаб, який точно знає свої потреби щодо мобілізації та можливості щодо демобілізації.

До речі, перший заступник голови комітету з питань соцполітики та прав захисту ветеранів Михайло Цимбалюк заявив, що термін 36 місяців є дуже довгим.

На думку депутата, треба скоротити його вдвічі. Якщо з 18 місяців боєць 12 перебував у зоні бойових дій, тоді пропонується його демобілізація.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві відкрито рух новим шляхопроводом на Оболоні (фото)

Сьогодні, 20 травня, у Києві відкрито рух новим шляхопроводом на Оболоні – проїзд вулицею Полярною…

7 хв. ago

Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає видати ордер на арешт Нетаньяху

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) хоче видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, міністра…

10 хв. ago

Рідкісну монету купили за понад мільйон євро: який вона має вигляд та в чому її цінність (фото)

У Нідерландах продали на аукціоні рідкісну монету 1891 року з портретом молодої королеви Вільгельміни за…

23 хв. ago

Стало відомо, чи вилучатимуть для ЗСУ автомобіль, якщо він один у власника

У новому законі про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року,…

34 хв. ago

Підтоплення у Росії: влада Якутії запровадила надзвичайний стан через паводок (фото)

У російській Якутії ввели надзвичайний стан регіонального характеру з 20 травня в Якутії через паводок. За добу до зони…

45 хв. ago

Сталась помилка: працівник роками отримував гроші за догляд за людиною, яка виявилась мертвою

Соціальний працівник, який мав доглядати за пацієнтом, отримав платежі на загальну суму майже 63 000…

53 хв. ago