Контракт із ЗСУ під час війни: хто може підписати і на які строки

В Україні вкотре продовжили воєнний стан і загальну мобілізацію і тепер вони діятимуть щонайменше до 9 листопада. При цьому у військовозобов’язаних громадян навіть під час війни є можливість підписати контракт із ЗСУ. У матеріалі “АрміяInform” розповіли про його терміни та особливості.

Зараз у питанні підписання контрактів на проходження військової служби є певна варіативність. Можна підписати строковий контакт, а можна до оголошення демобілізації.

Українцям розповіли, хто може підписати контракт із ЗСУ під час війни Фото: “Армия Информ”

Контракт із ЗСУ: до демобілізації

Такий варіант договору можливий лише в тому разі, якщо діє воєнний стан, як зараз. Це регламентується українським законом “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Такий сценарій можливий для тих, хто вже був мобілізований у війська і тривалість контракту залежить безпосередньо від того, коли буде оголошено демобілізацію.

Строковий контракт із ЗСУ: деталі

Такі договори також можна підписувати під час дії воєнного стану і його строки можуть бути від 1 до 10 років. Це безпосередньо залежить від звання і посад, тому якщо йдеться про перший контракт, то варто очікувати на такі умови:

  • 3 роки — для військовослужбовців, які були прийняті на посади рядового складу;
  • від 3 до 5 років (усе залежить від згоди сторін) — для військовослужбовців, які були прийняті на посади сержантського і старшинського складу;
  • 5 років — для курсантів, які закінчили військові навчальні заклади для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу.

Для офіцерів строки контракту інші, продовжують автори матеріалу.

“З військовослужбовцями, які закінчили вищі військові навчальні заклади за програмами підготовки офіцерського складу строк контракту становить 5 років. Окрім спеціальностей льотного складу. В них тривалість служби — 10 років. З військовослужбовцями, які пройшли підготовку офіцерів запасу (військові кафедри) контракт укладається на строк від 2 до 5 років (залежно від згоди сторін)”, — ідеться в повідомленні.

Для інших осіб офіцерського складу строк договору становить від 1 до 5 років. Автори матеріалу також додали, що для медиків і громадян, яким не виповнилося 25 років, з’явилася можливість підписати контракти строком на 1 рік.

Розрив контракту із ЗСУ: чи можна це зробити достроково

Під час воєнного стану дія контракту для військовослужбовців продовжується автоматично. Водночас в українському законі “Про військовий обов’язок і військову службу” визначено підстави, які дають змогу достроково розірвати контракт і звільнитися зі служби.

Нагадаємо, раніше Фокус писав, що військовозобов’язані, які вчасно оновили військово-облікові дані через застосунок “Резерв+” і прийшли в ТЦК, щоб вирішити інші питання, отримали штраф у розмірі 17 тис. грн.

Також народний депутат Федір Веніславський заявляв, що питання про зниження призовного віку в Україні порушують партнери. За його словами, союзники України вважають, що чоловіки 18-25 років мають найбільш оптимальний та ефективний для участі у війні вік. Однак держава не має наразі таких ініціатив.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що його пропозиція віддати Крим під мандат ООН для проведення…

2 хв. ago

У Тверській області РФ знову вибухи: детонують снаряди на складі ГРАУ в Октябрьському

У селищі Октябрьське у Тверській області РФ ударні безпілотники атакували 23-й військовий арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства…

8 хв. ago

У Севастополі пролунали гучні вибухи – очевидці

У ніч проти 21 вересня 2024 року у тимчасово окупованому Севастополі пролунала низка вибухів. Про…

28 хв. ago

Безпілотники вдарили по складу боєприпасів у Краснодарському краї Росії (відео)

У Тихорецькому районі Краснодарського краю було зафіксовано атаку двох дронів. Місцеві жителі кажуть, що удару…

31 хв. ago

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

7 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

8 години ago